Magazin

Tajna hrskave kožice: Recept za savršeno pečeno pile od samo 2 sastojka

Za savršeno pečenje sasvim su dovoljna dva sastojka: domaća piletina i pokoja šaka soli, a dodate li tome kremasti pire i salatu – ručak je gotov bez previše kompliciranja.

Ulje, puter ili mast također nisu potrebni za ovaj recept. Pečenjem na soli meso će ostati sočno, a kožica će biti fino hrskava. Nije potrebno okretati meso.

Ako želite, u unutrašnjost pileta možete staviti kakvo začinsko bilje, narandžu ili limun, ali i bez dodataka pečenje će biti slasno.

Sastojci za pečeno pile:

1 pile težine od oko kilograma
2-3 kašike soli

Priprema:

1. U lim za pečenje stavite hrpicu soli. Bit će dovoljne dvije do tri kašike. Pile obrišite kuhinjskim papirom.

2. Položite pile prsima na sol i pecite ga na 180 stepeni Celzijusa najmanje jedan sat. Ako je pile teže od kilograma produžite vrijeme pečenja.