cloud bread

Tri sastojka za doručak iz raja: Hljepčići mekani poput oblaka… i bez brašna

Cloud bread možete čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru nekoliko dana

Hljeb bez brašna, keto hljeb, oopsie bread ili cloud bread veliki je hit posljednjih nekoliko godina. Popularnost je stekao zahvaljujući niskom udjelu ugljikohidrata i tome što ne sadrži gluten i žitarice, a vrlo ga je jednostavno napraviti. I brzo – trebat će vam tek pola sata.

Uz to, za ovaj oblačasti doručak trebaju vam samo tri sastojka: jaja, krem sir i malo tartara. Naravno, uz hljeb će dobro ići i začini, a s njima možete eksperimentirati i sami. Mi bismo vam preporučili bijeli luk u prahu i sušenu mješavinu mediteranskih začina. Možete ga jesti kao sendvič, uz sve s čime biste jeli hljeb, a probajte ga i umjesto krutona u gustim supama.

Iako u ovim hljepčićima nema brašna, iznenadit ćete se koliko okusom podsjećaju na "normalni" hljeb. Peče se kriška po kriška, a kada iziđu iz rerne, bit će vrlo mekane pa trebaju odstajati oko sat vremena da bi tekstura postala sličnija hljebu, odnosno da vam se ne bi raspali.

Uprkos tome što su vam potrebna samo tri sastojka, nekih se pravila morate držati. Snijeg od bjelanaca mora biti ekstra čvrst i obvezno prvo umutite bjelance i tartar. Smjesa krem sira i žumanaca mora biti savršeno glatka.

Cloud bread možete čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru nekoliko dana.

Sastojci za hljeb bez brašna (za tri porcije):

  • 3 jaja
  • ⅛ čajne kašičice tartarata - praška za pecivo vinski kamen (ili 1/4 čajne kašičice sirćeta ili soka od limuna)
  • 3 kašičice krem sira, omekšalog (ili grčkog jogurta)

Priprema za hljeb bez brašna:

  1. Zagrijte rernu na 150 stepeni.
  2. Odvojite bjelance i žumance u dvije zdjele.
  3. Bjelancima dodajte vinski kamen i istucite u čvrsti snijeg.
  4. Dodajte krem sir ili jogurt u žumance i miksajte dok se ne sjedine.
  5. Umiješajte polovicu bjelanaca u žumance da se smjesa prožme. Dodajte ostatak i ponovno miješajte dok se sve ne sjedini.
  6. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje. Na lim rasporedite šest kašika smjese.
  7. Napravite krugove kašikom debele oko 1 centimetar.
  8. Pecite 30 minuta ili dok hljepčići ne dobiju lijepu boju.
  9. Ostavite da se ohlade najmanje 1 sat.