Svijet

U curenju kisika u indijskoj Covid bolnici preminula 22 pacijenta

Najmanje 22 pacijenata preminulo je u srijedu u bolnici u zapadnoj Indiji nakon prekida u njihovom snabdijevanju kisikom izazvanog curenjem iz cisterne, saopćio je ministar zdravstva, dok nagli rast broja zaraženih širom zemlje stvara pritisak na snabdijevanje oboljelih kisikom.

Incident se desio u gradu Nashiku, u jednoj od najteže pogođenih indijskih regija nakon što je cisterna s kisikom procurila, saopćio je Rajesh Tope, ministar zdravstva Maharashtre, najbogatije indijske države u kojoj se grad nalazi.

“Pacijenti koji su bili na ventilatorima u bolnici u Nashiku su preminuli”, izjavio je Tope u komentarima koje je prenosila televizija.

“Curenje je uočeno na cisterni koji snabdijeva kisikom te pacijente. Prekid u snabdijevanju može samo biti povezan sa smrću pacijenata u bolnici”, kazao je.

Druga najmogoljudnija zemlja svijeta, u srijedu je javila o 295.041 novozaraženih u proteklih 24 sata – u najvećoj dnevnoj cifri zaraženih u bilo kojoj zemlji – opterećujući bolnice do tačke pucanja, saopćili su zvaničnici.

Samo su Sjedinjene Države imale neznatno višu cifru od 297.430 zaraženih u jednom danu u januaru, iako su američke cifre značajno opale otada.

Broj preminulih u Indiji od 2.023 ljudi također je najviši u pandemiji, prenosi Reuters.Povezani postovi: