Potvrđeno za Raport

U FBiH zabilježen blagi porast broja slučajeva COVID-19: Sa dolaskom jeseni se očekuje i gora situacija

Zdravstveno stanje u Federaciji BiH vezano uz COVID-19 ne ugrožava funkcioniranje zdravstvenog sistema, ističu

U Evropi je zabilježen porast novooboljelih od koronavirusa, a u susjednoj Srbiji vraćaju obvezno nošenje maski u zdravstvenim ustanovama.

Tragom tih informacija provjerili smo kakva je situacija kod nas.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH (ZZJZFBiH) za Raport kažu da trenutno bilježe blagi porast broja slučajeva COVID-19 te da se dolaskom jeseni i hladnijeg vremena očekuje još veći porast.

Naglašavaju da je proglašenjem prestanka epidemije na području Federacije Bosne i Hercegovine, Naredbom definiran nastavak provedbe i integracija nadzora nad zaraznom bolesti COVID-19 u rutinskom sistemu nadzora i sentinel nadzora nad bolestima sličnim gripi i teškim respiratornim infekcijama.

"U Federaciji Bosne i Hercegovine za vrijeme ljetnih mjeseci prijavljen je mali broj slučajeva COVID-19 bolesti. Trenutno bilježimo blagi porast broja slučajeva COVID-19. Zdravstveno stanje u Federaciji Bosne i Hercegovine vezano uz COVID-19 ne ugrožava funkcioniranje zdravstvenog sistema. Dolaskom jeseni i hladnijeg vremena očekuje se porast broja slučajeva respiratornih bolesti, uključujući i COVID-19", rečeno nam je iz Zavoda.

Što se tiče stanja ukupne epidemiološke situacije u FBiH, iz Zavoda ističu da je to teško procijeniti.

"Trenutno, s obzirom na lakšu dostupnost, brže rezultate testa i nižu cijenu testiranja, većina zdravstvenih ustanova se odlučuje na testiranje brzim antigenskim testovima (RAT), ovi rezultati nam nisu dostupni te je stoga teško precizno procijeniti cjelovito stanje epidemiološke situacije", kazali su nam.

Kako bi se zadržao visok nivo zaštite u hladnijem periodu, Stručno savjetodavno tijelo za imunizaciju preporučuje docjepljivanje onih osoba koje su pod najvećim rizikom od ozbiljnih oblika bolesti, odnosno za osobe s umjerenim i teškim imunokompromitirajućim stanjima, osobe od 60 godina i starije i medicinskim radnicima na prvoj liniji.

"U narednom periodu, kao i svake godine u sezoni gripe, provoditi će se sentinel nadzor nad bolestima sličnim gripi i teškim respiratornim infekcijama, uključujući COVID-19 kada ćemo imati više podataka i bolji pregled epidemiološke situacije. Svim osobama sa sumnjom na COVID-19 preporuča se testiranje i liječenje u skladu sa preporukama liječnika", rekao je za Raport Senad Durić, portarol Zavoda za javno zdravstvo FBiH.