salve aplauza

U Narodnom pozorištu u Sarajevu održana bh. premijera dokumentarnog filma ‘Hako’

Film govori o gorštaku sa Peštera Haku Duljeviću, čovjeku koji je svojim potomcima govorio u formi narodnih mudrosti, rečenica koje se pamte i koje imaju doboka značenja

Nakon svjetske premijere filma „Hako“ autora Josipa Pejakovića na 71. martovskom festivalu dokumentarnog filma u Beogradu, u Narodnom pozorištu u Sarajevu upriličena je i bh.premijera tog filma.

Dio autorske ekipe filma su pored reditelja, činili montažer slike Dušan Majušević, kreator postprodukcije slike Saša Pejaković, grafički dizajner Branko Dursum, te producent filma Almir Šahinović, dobili su salve aplauza.

Nakon prikazivanja filma upriličen je panel koji je moderirao novinar Dževdet Tuzlić, na kojem su učestvovali reditelj Pejaković i narator filma Hako Duljević.

Film govori o gorštaku sa Peštera Haku Duljeviću, čovjeku koji je svojim potomcima govorio u formi narodnih mudrosti, rečenica koje se pamte i koje imaju doboka značenja.

„Sve što imaš daj da spasiš život, a život daj da spasiš obraz“. To je bila njegova životna filozofija na Pešteru, jednoj od najvećih visoravni u Evropi. Film sa temom i događajem od prije 81 godina ima jednu snažnu notu važnosti za vrijeme koje živimo danas i ovdje, jer su univerzalne.

Kako je naajvljeno, prikazivanje filma „Hako“ uskoro se očekuje i u Tuzli i Zenici, saopćili su organizatori.