legenda u srbiji

Svjetska premijera filma ‘Hako’ reditelja Josipa Pejakovića na međunarodnom festivalu u Beogradu

Dokumentarni film "Hako", rediteljski debi jednog od najznačajnijih filmskih glumaca bivše Jugoslavije Josipa Pejakovića biće prikazan u zvaničnom programu 71. Martovskog festivala u Beogradu.

Na najstarijem regionalnom filmskom festivalu na svijetu, ove godine u znaku priče o malim ljudima, 29. marta u Domu omladine u Beogradu, publika će vidjeti film koji govori o gorštaku sa Peštera Haku Duljeviću, čovjeku koji je ponikao u jednom osebujnom podneblju punom nepoznanica i izazova.

Kroz vizuru jedne požutjele fotografije naviru sjećanja i oblikuje se naracija unuka glavnog junaka, koji nosi djedovo ime.

Kao da kleše svaku riječ, on dočarava i nijansira vrijednosti i ljudskost svoga pretka, koja je danas u manjku, sočnim rječnikom svjedoči o važnosti ljudske komunikacije koja je iznad svake vjerske, nacionalne i geografske određenosti.

Film svjedoči o međusobnom poštovanju Pešteraca bez obzira na vjeru i naciju, osobinu koja ima univerzalne vrijednosti i koja je važna u svim vremenima i bilo gdje na svijetu.

Unuk Hako nastavlja tradiciju rodnog kraja, tradiciju svoga djeda, mudrog gorštaka sa Peštera u Sandžaku, koji za vrijeme II svjetskog rata nije htio podići ruku na svoje komšije po cijenu sopstvenog stradanja. Nisu ga ubili Nijemci, njega je ubilo to što je imao čist obraz, a nekima je to smetalo.

Uvrštavanje filma "Hako" u zvanični program Martovskog festivala potvrda je suštinskih vrijednosti i poruka koje nosi u sebi, u njegovanju i odbrani univerzalnih ljudskih vrijednosti, a što su prepoznali Dragomir Zupanc, kao član Odbora festivala, umjetnički direktor Dejan Dabić, filmologinja Ivana Kronja, filmski kritičar Saša Radojević, profesori Milan Nikodijević, Sead Šabotić, navodi se u saopćenju organizatora.

To je svakako kompliment filmu koji je izabran među 400 prijavljenih.

Martovski festival održava se od 26. do 30. marta, već sedam decenija je tradicionalno mjesto susreta filmskih autora iz cijelog svijeta i promocije dokumentarnog, animiranog i kratkometražnog filma.

Producent filma "Hako" je bosanskohercegovački filmski djelatnik Almir Šahinović.