Politika

U RS dvije trećine pozitivnih na koronavirus u dobi od 30 do 64 godine

Dvije trećine ili 67 posto od ukupno zaraženih od virusa korona u Republici Srpskoj (RS) u dobi je od 30 do 64 godine – potvrdio je danas ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić.

Oko 15 posto registrovanih na Covid -19 u tom bh. entitetu je starije od 65 posto, dok je onih od 15 do 29 godina 16 procenata.

S aspekta ugroženosti, kako kaže, dobar je podatak da je zaraženih sa više od 65 godina oko 15 posto, odnosno manje od ostalih zaraženih.

Kada je u pitanju spol, 55 posto do sada evidentiranih na koronavirus u tom bh. entitetu su muškarci, a 45 posto su žene.

U karantinima pri bh. graničnim prijelazima, na teritoriji entiteta RS, u protekla 24 sata bilo je 46 osoba, najviše u Bosanskom Brodu (16) i Šamcu (13).

Šeranić je danas pojasnio da će, po odluci entitetske vlade, za radnike u zdravstvu biti isplaćena jednokratna pomoć od po 1.000 KM, ali pod uslovom da su minimalno tri sedmice, od 15. marta do danas, bili na poslu.

“Te podatke dostavit će direktori zdravstvenih ustanova, a kako bi radnici koji trebaju i dobili ovu naknadu”, rekao on.

U RS koronavirus je potvrđen kod 458 osoba, oporavljenih je 196, a 14 je preminulo od posljedica tog virusa.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare