Zdravlje

Ubijaju li alkohol i toplina koronavirus? Svjetska zdravstvena organizacija pobila neutemeljene informacije

Kako se širi epidemija koronavirusa tako bujaju i netačne informacije o tome kako se virus prenosi i kako se od njega može zaštiti. Svjetska zdravstvena organizacija na svojim je službenim stranicama demantirala neke od postojećih mitova koji se šire društvenim mrežama i u kojima nema istine.

Vjerovali ili ne, ali mnogi tako vjeruju da se virus može ubiti sunčanjem u solariju, što je potpuno netačno, kao što nije tačno da od virusa spašava bijeli luk, prskanje odjeće alkoholom i hlorom, ispiranje nosa, kao ni topla kupka.

  1. Prenose li komarci zarazu?

Ne, WHO demantira tvrdnje da koronavirus može biti prenesen ubodom komarca.

„Komarci ne mogu prenositi koronavirus. Tako govore svi dokazi i saznanja koja imamo. U pitanju je respiratorni virus, koji se primarno širi kapljičnim putem, kad zaražena osoba kašlje ili kiše“, objašnjavaju iz Svjetske zdravstvene organizacije.

  1. Uništavaju li aparati za sušenje ruku koronavirus?

Sušila za ruke nisu učinkovita u uništavanju Covida-19. Da biste se zaštitili od virusa, WHO savjetuje učestalo pranje ruke sapunom i vodom. Nakon što su vam ruke oprane, temeljito ih osušite najbolje jednokratnim papirnatim ubrusima ili toplom zračnom sušilicom.

  1. Može li vruća kupka spriječiti infekciju?

Ne može. Vaša normalna tjelesna temperatura ostaje oko 36,5 do 37 stepeni bez obzira na temperaturu kupke ili tuša. Zapravo, kupanje u prevrućoj vodi može vam donijeti samo opekline i dehidraciju.

  1. Može li ultraljubičasta svjetiljka za dezinfekciju ubiti virus?

UV sijaloce se ne smiju koristiti za sterilizaciju ruku ili drugih dijelova kože jer UV zračenje može izazvati iritaciju kože.

  1. Širi li se virus u zemljama s toplijom i vlažnijom klimom?

Prema dosadašnjim saznanjima, virus se može širiti na svim područjima. I toplim i hladnim. Normalna temperatura ljudskog tijela ostaje oko 36,5 do 37 stepeni, neovisno o vanjskoj temperaturi ili vremenskim prilikama.

  1. Može li prskanje alkoholom ili hlorom dokrajčiti Covid-19?

„Ne može. Prskanje alkohola ili hlora po tijelu neće ubiti viruse koji su već ušli u tijelo. Prskanje može biti štetno za odjeću i opasno za sluznicu, pogotovo za oči i usta. Alkohol i hlor mogu biti korisni za dezinfekciju površina, ali ih treba koristiti po odgovarajućim preporukama.

  1. Može li redovno ispiranje nosa fiziološkom otopinom pomoći u sprečavanju infekcije koronavirusom?

Nema dokaza da redovno ispiranje nosa fiziološkom otopinom štiti od infekcije novim koronavirusom.

Postoji nekoliko ograničenih dokaza da redovno ispiranje nosa fiziološkom otopinom može pomoći ljudima da se brže oporave od prehlade. Međutim, redovito ispiranje nosa nije pokazalo da sprječava respiratorne infekcije.

  1. Štiti li postojeća vakcina protiv upale pluća od zaraze?

Ne. Vakcina protiv upale pluća, kao što su pneumokokna vakcina i vakcina protiv gripe Haemophilus influenzae tip b (HIB), ne pružaju zaštitu protiv koronavirusa.

  1. Može li konzumiranje bijelog luka spriječiti infekciju Covidom-19?

Bijeli luk je zdrava namirnica koja može imati neka antimikrobna svojstva. Međutim, nema trenutno ni jedan dokaz da konzumacija bijelog luka štiti ljude od koronavirusa.

  1. Jesu li antibiotici učinkoviti u sprečavanju i liječenju novog koronavirusa?

Ne, antibiotici ne djeluju protiv virusa, samo protiv bakterija. Međutim bolesnici koji se već zaraze i koji su hospitalizirani vjerovatno će dobiti antibiotik zbog sprečavanja dodatnih upalnih komplikacija.

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare