zbog nereda na tribinama

UEFA drakonski kaznila Srbiju

Evropska kuća fudbala (UEFA) kaznila je Fudbalski savez Srbije jednom utakmicom bez publike i novčano sa 89.250 eura zbog incidenata navijača na meču sa Crnom Gorom u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2024. godine.

Srbija je 17. oktobra na stadionu “Rajko Mitić” u Beogradu pobijedila Crnu Goru sa 3:1 u meču grupe G kvalifikacija za EP 2024.

“Disciplinska komisija UEFA kaznila je Fudbalski savez Srbije zbog uvredljivih skandiranja i drugih incidenata na utakmici protiv Crne Gore, koja je odigrana 17. oktobra na stadionu „Rajko Mitić” u Beogradu. Kazna podrazumijeva jednu utakmicu bez prisustva publike, što znači da će 19. novembra na stadionu „Dubočica” u Leskovcu, kada Srbija u posljednjem kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo dočekuje Bugarsku, ulaz na tribine biti dozvoljen samo djeci mlađoj od 14 godina u organizaciji FS Srbije (osnovne škole i škole fudbala sa teritorije naše zemlje).

Istovremeno, Fudbalski savez Srbije je kažnjen sa 89.250 eura, čime je ukupna novčana kazna zbog izgreda na tribinama, samo na posljednja dva meča nacionalnog tima u 2023. godini, dostigla cifru od 144250 eura.

Podsjećanja radi, zahvaljujući naporima rukovodstva FS Srbije i razumijevanju članova Komisije za žalbe UEFA, prethodna kazna od dve utakmice bez publike, smanjena je poslije uložene žalbe na jednu utakmicu, uz uslov da se ne ponove isti ili slični prekršaji u trajanju od dvije godine.

Nažalost, uprkos svim preventivnim i bezbjednosnim mjerama koje je FSS preduzeo (svaki vlasnik ulaznice imao je obavezu da priloži pasoš i kopiju lične karte, kako bi se individualizovala odgovornost), kao i izuzetnoj saradnji sa FSCG na pripremi utakmice, ponovio se isti prekršaj, odnosno uvredljiva skandiranja koja UEFA definiše kao rasizam” – stoji u saopštenju FSS-a, a istakli su da će pokušati da se svim pravnim sredstima izbore za to da kazna bude ublažena:

FSS će zbog značaja predstojeće utakmice protiv Bugarske iskoristiti sva pravna sredstva, odmah uputiti žalbu i pokušati da ublaži kaznu. Potpuno svjesni činjenice da su učinjeni prekršaji od strane naših navijača i da smo bili pod uslovnom kaznom, tražićemo odlaganje ili ublažavanje iste, kako bi na novoizgrađenom stadionu u Leskovcu priredili najbolju moguću atmosferu i pružili punu podršku našoj reprezentaciji.

Bez obzira na ishod žalbe, stadion u Leskovcu će svakako biti ispunjen do posljednjeg mjesta, jer nam pravila dozvoljavaju prisustvo najmlađih navijača do 14 godina. Poučeni prethodnim iskustvima sa mečeva protiv Švedske, Litvanije i Mađarske, i uz lijepu koreografiju koja se priprema za meč sa Bugarskom, ubijeđeni smo da će naš tim imati sjajan ambijent na svom posljednjem koraku ka Njemačkoj”.