KRAJ ZA GREYP BIKES

Ugašena Rimčeva ‘beba‘: Hvala vam na svim nevjerovatnim vožnjama

"Draga Greyp zajednico, teških srca najavljujemo gašenje brenda Greyp. Naši će serviseri ostati aktivni te obrađivati vaše zahtjeve za uslugama servisa te reklamacijama u narednim godinama", objavio je u petak u večernjim satima na svojoj službenoj internetskoj stranici proizvođač električnih bicikala Greyp.

"Hvala vam na svim nevjerovatnim vožnjama, bila je to uživancija! Vidimo se!", napisali su iz Greypa na svom službenom profilu na društvenoj mreži Facebook.

Porsche, koji je krajem 2021. godine preuzeo većinski udio u najpoznatijem hrvatskom proizvođaču električnih bicikala Greyp Bikesu (transakcija je zaokružena u februaru 2023.), u procesu finalizacije planova da u Hrvatskoj izgradi tvornicu pogona za električke bicikle.

Tada je istaknuto da će Porsche zbog fokusa na pogone i brendove koje ima otprije apsorbirati tehnologiju i znanje stvoreno u Greyp Bikesu i ugasiti taj brend. Inicijalno je Porsche najavio da će zadržati brend, što je i učinio sve do ove godine. Porsche je u februaru objavio da iz Sudskog registra miče Greypov brend i zamjenjuje svojim Porsche eBike Performance, a vijest o gašenju stigla je 17. novembra.

Firma Greyp Bikes osnovana je 2013. godine izdvajanjem razvoja i proizvodnje električnih bicikala iz firme Rimac Automobili u novi poslovni subjekt.

Prema Fini, Greyp je 2020. imao rast prihoda od 140 posto na 18,1 miliona kuna. U dvije godine prihod je skočio šest puta. Tako se nastavilo i 2021., kada je prihod narastao na 23,5 milion kuna.

Međutim, ovaj dio Rimčevog biznisa nastavio se boriti s profitabilnosti i to je i glavni razlog zašto je prodan. Greyp niti jednu godinu nije bio u plusu. U 2020. gubitak prije oporezivanja je ostao isti kao i godinu prije, iznosi 15,6 miliona kuna, odnosno neto gubitak je 14,1 milion kuna. Godinu 2021., stoji na Fini, firma je zaključila s neto gubitkom od 14,9 miliona kuna.

Procjena je da je Porsche eBike Performance za Greyp Bikes platio 100 miliona kuna ili 13,3 miliona eura. Tačan iznos nije objavljen.

Zaključno s 23. septembrom 2023., u Greypu je bilo zaposleno 36 stručnjaka.