Vijesti

Umro zločinac Milorad Pelemiš. Bio je komandant jedinice koja je učestvovala u genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici

Milorad Pelemiš, komandant 10. diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske koji je učestvovao u ratnim zločinima nad Bošnjacima preminuo je u Beogradu nakon, kako je objavljeno, duge i teške bolesti.

Njegova jedinica je učestvovala u genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici, a Pelemiš nikada nije zvanično osuđen.

Pelemiš se branio kako je tek naknadno saznao – da su njegovi podređeni tamo upotrebljeni kao ubice, makar su ga i neki od njih – prokazali kao jednog od nalogodavaca.

Kao svjedok odbrane Ratka Mladića Pelemiš je ustvrdio da njegovim podređenim niko od nadređenih iz Glavnog štaba VRS-a generala Mladića – nije upravljao, niti im išta naredio kobnog dana kada su na farmi u Branjevu sistematski pogubili između 1.000 i 1.200 zarobljenih bošnjačkih dječaka i muškaraca.

Nakon ubijanja u Branjevu, pripadnici 10. diverzantskog odreda su odbili streljanje zarobljenika u skladištu u Domu u Pilici gdje je ubijeno još oko 500 ljudi. Pelemiš je naveo kako su pripadnici iskorišteni za ubistvo van njegovog saznanja, makar je opisao kako ga je kao komandanta – jedan od njih tražio dozvolu čak za krađu pronađenog automobila..

Pelemiš je ustvrdio da je njegov podređeni Erdemović izmislio priču – kada ga je označio kao odgovornog za njihovo upućivanje na stratište u Branjevu, gdje su ubijali zarobljenike, kao i za naređenje ubistva jednog čovjeka zatečenog u Srebrenici – kojem je potom prerezan vrat.Povezani postovi: