Svijet

Upozorenje Interpola: Ne kupujte lažne vakcine za covid

Interpol je objavio "narandžasto upozorenje" nakon svojih otkrića o pripremama kriminalnih organizacija diljem svijeta da na tržište lansiraju lažne vakcine protiv covida-19.

Interpol izričito navodi da je riječ o "globalnom upozorenju" policijskim organizacijama u 194 članice, odnosno nacije, kojim ih poziva da "se pripreme na to da mreže organiziranog kriminala počnu ciljati na vkcine protiv covida-19, i fizički i online".

"Dok se vlade pripremaju na primjenu vakcina, kriminalne organizacije se planiraju infiltrirati u opskrbne lance ili ih prekidati", poručio je generalni sekretar Interpola Jürgen Stock, i to pod egidom da su "vakcine postale glavna meta organiziranog kriminala".

"Pandemija je i ranije pokrenula oportunističkog i predatorsko kriminalno ponašanje bez presedana", objavio je Interpol.

Organizacija pritom navodi da je već otkrića slučajeve u kojima su se reklamirala, čak i prodavala lažne vakcine - do sada, ove godine, bila je riječ o lažnim cjepivima protiv gripe, da bi se sada širom svijeta organizirani kriminal okrenuo prema cjepivima protiv covida-19, lažnima dakako, kao glavnim ciljevima za zaradu.

"Saradnja između službi za provođenje zakona i zdravstvenih regulatornih tijela igrat će ključnu ulogu u osiguravanju da sigurnost građana i zajednica ostanu zaštićeni", apelira Interpol i prognozira, između ostalog:

"Kriminalne mreže ciljat će građane koji neće posumnjati preko lažnih internetskih stranica i lažnih lijekova, što bi moglo predstavljati ozbiljan rizik po njihovo zdravlje, pa i živote."

"Ključno je da (policije) budu koliko god je moguće bolje pripremljene za ono što bi moglo prerasti u sveopći napad kriminalnih aktivnosti povezanih s vakcinama protiv covida-19", zaključio je Stock, objašnjavajući da su tako alarmantne prognoze motiv ove međunarodne organizacije da objavi ovakvo javno globalno upozorenje.

Interpol stoga poziva građane da, kako bi izbjegli da postanu žrtvama prevare u trgovini lažnim lijekovima i medicinskom potrebom, budu – doslovno – na oprezu, da budu skeptični, posebno onda kad im se učini da je neka ponuda "previše dobra da bi bila istinita".