Vijesti

Upravo se desio veliki poraz Sebije Izetbegović. Ljekarska komora ima novo rukovodstvo

Sebija Izetbegović Skupština KS

Na vanrednoj Izbornoj skupštini Ljekarske komore izabrano je novo rukovodstvo, saznaje Raport. Kako smo i najavili, večeras je održana Izborna skupština na kojoj je za predsjednika izabran dr. Rifat Rijad Zajid.

Izabrana novo rukovodstvo

Za predsjednika Skupštine Ljekarske komore izabran je dr. Semin Bečirbegović. Kako nam je preneseno 49 od 88 delegata je prisustvovalo Vanrednoj izbornoj skupštini i izglasalo sve organe i tijela komore. Time je Komora nakon četiri godine vraćena u legalne okvire i na usluzi doktorima i pacijentima Kantona Sarajevo.

Sa skupštine komore je poručeno kako ona više “ne smije biti njena, niti bilo koga drugog” te da ne smije biti revanšizma niti Komora treba služiti za discipliniranje kolega doktora nego da radi u njihovu korist.

Kako smo već pisali, prije nekoliko godina je pod protiskom Sebije Izetbegović ova važna institucija stavljena pod njenu kontrolu.

Održana skupština Ljekarske komore

Naime, krajem prošle godine, Kantonalni sud u Sarajevu poništio je sve famoznu Izbornu skupštinu kojom je Izetbegović zajedno sa svojim saradnicima instalirala sebi odane kadrove u rukovodstvo Ljekarske komore. Bio je to svojevrsni puč koji je imao za cilj potpuno ovladavanje ovom institucijom koja ima ogromne nadležnosti.

Održana skupština Ljekarske komore

Discipliniranje ljekara

Nakon toga kroz ovu institucije provodila je discipliniranje ljekara koji nisu po volji, pa je tako, između ostalog, proceduru oduzimanja licence prolazio i dr. Ismet Gavrankapetanović.

S druge strane, Izetbegović je proglašena primarijusem za izuzetne zasluge!? No, sud je poništio sve odluke i sad je konačno uspostavljeno zakonsko rukovodstvo.

No, po samom broju prisutnih delegata jasno je da je pritisak bio ogorman i da je pokušaj bio da se sabotira kvorum. Očito se u time nije uspjelo. U tom smislu, ovo se može upisati pod još jedan poraz Izetbegovića. Također, večeras niko nije prisustvovao sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu niti iz Zavoda za javno zdravstvo KS.