Svijet

Užas na psihijatrijskoj klinici. Pacijente silovali, šamarali, vezali za krevete…

Zbog zlostavljanja pacijenata na psihijatrijskoj klinici u Italiji uhapšeno je 15 osoba. 

Prema vijesti italijanske novinske agencije ANSA, nadležne jedinice italijanske žandarmerije (karabinjeri) u gradu Foggia, na istoku zemlje, izvele su akciju na psihijatrijskoj klinici.

Istragu je prošlog ljeta pokrenulo tužilaštvo u gradu Foggia. Navodi se da je 25 pacijenata starosti između 40 i 60 godina sa fizičkim i mentalnim invaliditetom bilo podvrgnuto seksualnom zlostavljanju, nasilju, zatvaranju i zlostavljanju.

Mediji su objavili tvrdnje da su pojedini uposlenici klinike šamarali i udarali po licu pacijente. Vezali su ih čaršafima za krevete i vukli ih za kosu.

Navedeno je da je sedam od 30 ispitanih u okviru istrage poslano u zatvor. Za osam je određeno kućni pritvor. Za 15 osoba zabranjen je pristup klinici.

Pored toga, navedeno je da su izvršeni pretresi u kućama ovih lica i kancelarijama zdravstvene ustanove, prenosi Anadolija.

Italijanski mediji navode da je riječ o ustanovi Don Uva. Među nasiljem su i dva silovanja. Jedno je novodno počinio jedan službenik nad ženom i drugo u kojem je pacijent navodno bio naveden da siluje ženu.

Istrage tužiteljstva započele su tokom ljeta. Također su dovele do pretrage kuća, kao i ureda ove institucije u Foggiji. Ova bolnica ima još dvije podružnice u Potenzi (Basilicata) i Biscegliji (Puglia).Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare