Majka i dijete

Velika evropska studija: Što manje spavaju i više gledaju u ekran, djeca su sklonija debljanju

Vrijeme provedeno ispred ekrana, kao i količina sna najjasniji su signal iz kojeg se daju iščitati problemi s tjelesnom težinom djece, zaključak je studije u kojoj je učestvovalo više od 4.000 djece u dobi od dvije do 11 godina iz osam evropskih zemalja. Rezultati studije bit će predstavljeni na Evropskom i međunarodnom kongresu o pretilosti ECOICO 2020 koji se od 1. do 4. Septembra održava putem interneta.

Svjetski trendovi sugeriraju da se smanjuje vrijeme spavanja djece, dok se istovremeno povećavaju i vrijeme provedeno pred ekranima, ali i prekomjerna težina i pretilost.

Širom svijeta 90 posto adolescenata ne spava preporučenih devet do 11 sati po noći, što se podudara s povećanom uporabom ekrana. Procjenjuje se da samo u Velikoj Britaniji mladi u dobi od osam do 19 godina provode u prosjeku 44 sata sedmično zureći u razne ekrane.

Ova nova otkrića potkrepljuju dokaze iz prethodnih studija koji pokazuju da su i trajanje spavanja i vrijeme gledanja u ekrane neovisno povezani s prekomjernom težinom, dodajući pritom dokaze o tome kako ta ponašanja međusobno djeluju i utječu na promjene u tjelesnoj težini mlade populacije.

U studiji su istraživači ispitivali povezanost između vremena upotrebe zaslona, ​​trajanja spavanja i prekomjerne tjelesne težine kod 4.285 djece u dobi od dvije do 11 godina iz programa IDEFICS (Identifikacija i prevencija zdravstvenih učinaka kod djece i dojenčadi uzrokovanih prehranom i životnim stilom) iz osam evropskih zemalja: Španije, Njemačke, Mađarske, Italije, Kipra, Estonije, Švedske i Belgije.

Roditelji su bili zamoljeni da prijave koliko su vremena djeca prosječno provodila gledajući televiziju, igrajući igraće konzole, koristeći mobitel, računar ili tablet i spavajući svaki dan na početku i na kraju studije.

Istraživači su otkrili da vrijeme provedeno ispred ekrana i trajanje spavanja imaju obrnutu korelaciju. To znači da je smanjenje jednog faktora pratio porast drugog pa su istraživači procijenili i njihov odvojeni i zajednički učinak na promjene u tjelesnoj težini djece.

Analiza je pokazala da je za svaki dodatni sat gledanja u ekrane povećavao šansa da će djeca dobiti prekomjernu težinu ili postati pretila za 16 posto, dok je svaki sat spavanja manje bio povezan s 23 posto većim rizikom od prekomjerne tjelesne težine ili pretilosti.

Međutim, nakon prilagođavanja podataka zbog mogućih zbunjujućih faktora, uključujući spol, dob, regiju evropske zemlje i roditeljski nivo obrazovanja, istraživači su otkrili da povezanost između vremena upotrebe i prekomjerne tjelesne težine više nije statistički značajna, ali trajanje spavanja i dalje ostaje važan neovisni prediktor prekomjerne težine.

„Spavanje je često potcijenjen, ali važan dio dječijeg razvoja, a redovan nedostatak sna uzrokuje razne zdravstvene probleme. Naši nalazi sugeriraju da trajanje spavanja igra ulogu u vezi između vremena provedenog uz ekrane i prekomjerne težine, ali potrebno je više istraživanja da bi se razumio mehanizam u osnovi ovog odnosa“, rekla je voditeljica istraživanja dr. Viveka Guzman.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare