Politika

Višković: Nastavit ćemo praviti svoju Agenciju za lijekove. Državna je planirala zločin nad građanima RS

Premijer RS Radovan Višković najavio je danas da će ovaj entitet nastaviti sa formiranje svoje agencije za lijekove.

“RS je krenula u osnivanje vlastite agencije za lijekove nakon što je Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH u jeku pandemije koronavirusa zabranila upotrebu kiseonika u zdravstvenom sektoru RS, što je bio atak na zdravlje građana”, rekao je Višković.

“Nismo mogli dozvoliti ono što je tada uradila agencija na nivou BiH i zato smo osnovali svoju. I ići ćemo dalje u realizaciju svih naših akata na tom planu, svidjelo se to nekome ili ne”, rekao je Višković komentarajući zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefik Džaferovića Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima RS.

On smatra da je potez Agencije za lijekove BiH bio usmjeren na zdravlje ovdašnjih pacijenata, iako je kasnije dokazano da je kiseonik apsolutno ispravan.

“Dok sam na ovoj poziciji nikada neću dozvoliti da bilo koja institucija sa državnog nivoa vlasti učini nešto loše prema RS, a pogotovo prema pacijentima koji su se upravo zahvaljujući tom kiseoniku liječili od virusa. A pokazali smo i dokazali da je taj kiseonik koji je korišten u zdravstvenom sektoru RS boljeg kvaliteta nego ono što se zvalo medicinski kiseonik”, rekao je Višković.

On je zaključio da je potez zabrane bio “planirani zločin” prema građanima RS, prije svega ljudima kojima je taj kiseonik značio život.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare