Magazin

Volite li salatu od lubenice? Ko je proba, oduševi se

Hladna salata od lubenice i krastavaca savršeno je osvježenje, koje možete učiniti zanimljivijim uz dodatak luka, feta sira i začinskog bilja

Hladna salata od lubenice i krastavaca savršeno je ljetno osvježenje, koje možete učiniti zanimljivijim uz dodatak luka, feta sira i svježeg začinskog bilja poput metvice ili bosiljka.

U ovoj će se kombinaciji odlično snaći i paradajz, avokado, popečene kockice hljeba, masline ili ljute papričice, a možete uključiti i rukolu ili matovilac. Umjesto fete poslužit će i kakav zrnati sir ili loptice mozzarelle.

Krastavac i lubenicu prethodno dobro ohladite, a narežite ih tako da kocice lubenice budu nešto veće. Iako može poslužiti kao samostalno jelo, salata od lubenice je odlična uz meso ili povrće s roštilja, kao i pečeni losos. Nikako nemojte zaboraviti marinirati luk kako bi bio blaži i omekšao.

Sastojci za salatu od lubenice:

  • 1/2 glavice crvenog luka
  • 2 velike limete
  • 700 g očišćene lubenice (bez kore)
  • 250 g krastavaca
  • 1 svežanj listova metvice
  • 50 g sira feta
  • 2-3 kašike maslinova ulja
  • so, biber

Priprema salate od lubenice:

  1. Narežite luk na tanke ploške pa ga prelijte sokom cijeđene limete i ostavite 10 do 15 minuta da luk omekša.
  2. Narežite krastavac i lubenicu na kocke pa pomiješajte s listićima metvice i izmrvljenom fetom.
  3. Izvadite luk iz soka pa ga dodajte u zdjelu s lubenicom i ostalim sastojcima.
  4. Pomiješajte maslinovo ulje s preostalim sokom limete pa izmiješajte sa solju i biberom. Prelijte preko salate i nježno promiješajte.