Vijesti

Vranić, Gavrankapetanović i Izetbegović razgovarali o pripremama za četvrti val

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo, prof. dr. Haris Vranić održao je danas sastanak sa direktorima dvije bolničke zdravstvene ustanove u Kantonu Sarajevo.

Sastanku su prisustvovali generalna direktorica Kliničkog Centra Univerziteta u Sarajevu Sebija Izetbegović i direktor Opće bolnice “Prim.dr. Abdulah Nakaš” Ismet Gavrankapetanović.

Ovom prilikom, analizirani su bolnički kapaciteti u ovim ustanovama, te su direktori iznijeli podatke o broju kreveta, opreme i kadra koje imaju na raspolaganju. Iznijete su i potrebe za dodatnom opremom i kadrom, koje će u skladu sa planiranim finansijskim sredstvima biti razmatrane na idućoj sjednici Vlade KS.

Dogovoreni su predstavnici – infektolozi, iz obje ove ustanove, koji će predvoditi trijažu u prijemno trijažnom centru koji će biti formiran u Zavodu za zaštitu zdravlja studenata. Infektolozi sa KCUS i OB će u ovom centru predvoditi trijažu za Covid oboljele pacijente koji se upućuju na hospitalizaciju iz Covid ambulanti JU Dom zdravlja KS.

PROČITAJTE  Efendić uputio apel ministru Vraniću: "Učini nešto hitno! Stanje je neizdrživo!"

Ministar Vranić je sa predstavnicima bolničkih ustanova dogovorio i dostavljanje potrebnog broj vakcina, kako bi se organizirala vakcinacija preostalih zdravstvenih radnika, jer bi se time uštedilo vrijeme koje je neophodno da provedu u brizi za pacijente.

Podsjećamo, ranije je održan sastanak i sa predstavnicima Zavoda za hitnu medicinsku pomoć i JU Domova zdravlja, gdje je također analizirano stanje u zdravstvenim ustanovama, te postignut operativni dogovor o koordinaciji primarne zdravstvene zaštite sa sekundarnom i tercijarnom u smislu zbrinjavanja Covid-pacijenata.

Zaključeno je da su zdravstvene ustanove Klinički centar Univerziteta u Sarajevu i Opća bolnica “Prim. dr. Abdulah Nakaš”, kao i sve ostale zdravstvene ustanove u KS spremne za četvrti val, ali je upućen i apel građanima Kantona Sarajevo da shvate ozbiljnost situacije i u skladu sa tim poštuju sve higijensko-epidemiološke mjere koje su na snazi.

PROČITAJTE  Udruženje Pomozi.ba otvara 'Kuću dobra' i pokreće nove akcije


Povezani postovi: