Magazin

Vruća čokolada: Recept za napitak koji će rastjerati jesenju maglu

Omiljeni napitak u jesenskim i zimskim danima za brojne je vruća čokolada, a osim užitka za nepca nekoliko gutljaja ove kremaste slastice pružit će zaštitu kardiovaskularnom sistemu, ublažit će kašalj te smiriti želučane tegobe.

Razloga za šoljicu tople čokolade ima napretek, baš kao i recepata u kojima vrsni znalci koriste najkvalitetniju čokoladu dok su dodaci poput cimeta, čilija ili đumbira dobrodošli želite li pojačati ljekovitu notu slasnog gutljaja.

Sastojci za vruću čokoladu:

- 150 g čokolade s 60% kakaa
- 200 ml punomasnog mlijeka
- 200 ml slatkog vrhnja
- jedna mala kašika smeđeg šećera
- prstohvat soli
- po želji malo cimeta

Priprema:

1. Čokoladu nasjeckajte na što sitnije komadiće. Mlijeko i vrhnje pomiješajte i prelijte u lonac pa stavite da se kuha na srednje jakoj vatri.

2. Čim smjesa provrije prelijte je preko nasjeckane čokolade i miješajte dok ne dobijete gustu kremastu smjesu, ukoliko vam se stvaraju grudvice nježno ih razbijte pomoću pjenjače.

3. Na kraju dodajte prstohvat soli koja će pojačati okus čokolade i malo cimeta po želji.

Savjet: Umjesto cimeta u vruću čokoladu dodajte malo muškatnog oraščića, naribanog svježeg đumbira ili čilija u prahu.