pratili šta rade

Vučić optužuje: Srbi trpe Kurtijev teror, dvojicu su ubili snajperom

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti na konferenciji za štampu nakon napada na pripadnike policije na Kosovu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti na konferenciji za štampu nakon napada na pripadnike policije na Kosovu.

"Noćas oko 2.46 sati grupa Srba sa Kosova i Metohije postavila je dva kamiona kao barikade u Banjskoj na sjeveru KiM.

Sukob na barikadama

Zatim dolazi kosovska policija, koja pokušava da ukloni te barikade. Tu dolazi do sukoba sa Srbima koji su barikade postavili i u tom sukobu je ubijen policajac. U 08.57 prelazi Jarinje i Brnjak su zatvoreni.

Pucnjava i okršaj i dalje traju. U 10.15 Albanci saopćavaju da su četiri srpska grada zone terorističke operacije", navodi Vučić.

Dodaje je da su na Kosovu 62 puta koristili policiju protiv Srba. Od toga, kako kaže, 56 etnički motivisanih napada na Srbe.

"Ni na koji način ne želim da opravdam ubistvo albanskog policajca niti je to moguće pravdati. To jeste za svaku osudu. To je nešto što nije nikome potrebno", dodaje Vučić.

Optužio je kosovskog premijera Albina Kurtija da je "glavni organizator haosa na Kosovu".

"I na to nema međutim. Iako smo o tome govorili mnogo puta, iako sam svakoga dana i u Bruxellesu i u New Yorku upozoravao da do svega ovoga može da dođe, malo ko je odlučio da sluša.

Pratili šta su radili

Srbi, i to ne ljudi iz centralne Srbije, kako su lagali u prištinskim medijima, trpe Kurtijev teror", rekao je Vučić.

Zatim je rekao da su, prema informacijama kojima raspolaže, ubijena trojica Srba sa Kosova.

"Dvojica sasvim izvjesno od snajperske vatre, kada nije bilo neophodno da budu likvidirani. Dvojica su teško ranjena. Postoji bojazan da je i četvrto lice stradalo.

Pratili smo, presretali, šta je ta albanska policija radila, mi ćemo vam pokazati dokaze. Oni su koristili snajpere i izvršili pogotke i na privatne kuće", rekao je Vučić.

Ponovio je da je "Kurti jedini krivac za ovo što se dešava" i da mu je žao što je dio Srba nasjeo na njegove provokacije.

Rekao je da Kurti želi da Srbiju uvuče u sukob s NATO-om.

Rekao je da će pažljivo donositi odluke te ih objaviti u narednim danima. Zatražio je od međunarodne zajednice i osnivanje zajednice srpskih opština.