Prvi put u historiji

Zapanjujuće otkriće: Orangutan viđen kako ranu na licu liječi ljekovitom biljkom, baš poput čovjeka

U revolucionarnom naučnom opažanju, sumatranski orangutan viđen je kako nanosi lišće ljekovite biljke na svoju ranu, sugerirajući sposobnost da se sam liječi. Riječ je o prvom takvom slučaju u svijetu životinja.

Naučnici su u promatranju mužjaka sumatranskog orangutana po imenu Rakus primijetili kako se ponaša na način sličan ljudima. Rakus, koji živi u indonezijskom nacionalnom parku Gunung Leuser, viđen je kako nanosi lišće biljke akar kuning na svježu ranu na svom obrazu, potencijalno kako bi ubrzao proces zarastanja, što je dosad nezabilježen slučaj kod bilo koje druge vrste osim čovjeka.

Rakus je povrijeđen, najvjerovatnije u borbi sa drugim mužjakom, pojasnila je Isabelle Laumer s njemačkog Instituta Max Planck za proučavanje ponašanja životinja.

Nakon zadobivene povrede, Rakus je promatran kako žvače stabljiku i lišće biljke akar kuning prije nego što je napravio pastu i nanio je izravno na ranu.

Ciljano je stavljao biljku tačno na ranu, a ne na druge dijelove tijela, naglasila je Laumer. Takvo ponašanje trajalo je otprilike sedam minuta prije nego što se Rakus nastavio hraniti biljkom još pola sata.

U roku od samo četiri dana, Rakusova rana značajno je zarasla, ostavljajući za sobom samo slab ožiljak. Laumer je sugerirala da su svojstva biljke akar kuning, poznate po svojim antibakterijskim i protuupalnim svojstvima, mogla pridonijeti brzom procesu zarastanja. Istraživanje vezano za to objavljeno je u časopisu Scientific Reports.

Ovo je prvi izvještaj o divljoj životinji koja je svoju ranu liječila prilično moćnom, ljekovitom biljkom, primijetila je Laumer.

Simone Pika sa Univerziteta u Osnabrücku,koja nije sudjelovala u istraživanju, izrazila je uzbuđenje navedenim otkrićem. Ovo je stvarno divno vidjeti, rekla je, ali je istaknula i neka dugotrajnija pitanja.

Je li to ponašanje koje bi on ponovio? Da li bi to ponašanje učinili drugi pojedinci iz njegove grupe?, pita se Pika. Ta pitanja zasad ostaju bez odgovora, ostavljajući prostor za daljnje istraživanje tog fascinantnog ponašanja uočenog kod mužjaka sumatranskog orangutana.