MOŽE DOVESTI DO SLJEPILA

Ozbiljna bolest: Koji su simptomi glaukoma i kako se liječi?

Glaukom je ozbiljna bolest oka koja često prolazi neprimijećena jer nema očiglednih simptoma u ranim stadijima. Oštećenje očnog živca uzrokovano glaukomom obično je povezano s povećanim pritiskom unutar oka. Simptomi se obično pojavljuju tek kad je šteta već napravljena. Redoviti oftalmološki pregledi su ključni za otkrivanje glaukoma u ranoj fazi i sprečavanje potencijalne sljepoće.

Glaukom se može javiti u svim dobnim skupinama, ali je najčešći u starijoj životnoj dobi. Oboljeli često nemaju nikakvih subjektivnih simptoma koji bi upućivali na glaukom, pa je odlazak na redovite oftalmološke preglede, na kojima se mjeri intraokularni pritisak, od izrazite važnosti.

Glaukom – koji su uzroci i rizični faktori?

Kod glaukoma otvorenog ugla ne zna se uzrok, dok kod drugih oblika može biti anatomska predispozicija ili već postojeća bolest oka (npr. zatvoreni kut, dijabetes, kratkovidnost, dob, steroidi, trauma oka). Jedan od najznačajnijih rizičnih faktora kod većine glaukoma je povišeni očni pritisak. Osobama koje u svojoj porodičnoj anamnezi imaju oboljelog člana je vjerojatnost za razvoj glaukoma za 20 % viša nego ostatku populacije.

Kako se otkriva glaukom?

  • Kompletan oftalmološki pregled i mjerenje očnog tlaka
  • Pahimetrija – mjerenje debljine rožnice
  • Gonioskopija –pregled morfologije očnog ugla kojom se otkriva eventualna opstrukcija tj. smetnja u otjecanju očne vodice koja vodi povišenju intraokularnog pritiska
  • Ispitivanje vidnog polja – kompjuterizirana perimetrija pomoću uređaja VP Octopus 900 G – ovom pretragom se dobija uvid u širinu i eventualne ispade u vidnom polju koji se javljaju kao prvi tihi znak glaukomskog oštećenja
  • Mjerenje debljine živčanih vlakana oko vidnog živca pomoću specijalnog uređaja Spectral Domain Optical Coherence Tomography – ovom pretragom dobivamo uvid u strukturno oštećenje oka.

Metode liječenja glaukoma

Snižavanje očnog pritiska čini osnovu liječenja čiji je cilj spriječiti daljnje oštećenje vidnog živca i propadanje vidnog polja kao i postizanje životne kvalitete pacijenata. S obzirom na stepen oštećenja, pozitivnu porodičnu anamnezu, visinu očnog pritiska i dob za svakog pacijenta se određuje ciljni pritisak.

Konzervativno liječenje – kapi za snižavanje očnog pritiska: Ukoliko se ne uspije spustiti očni pritisak često se dodaje još jedan lijek ili kombinacija lijekova u jednoj bočici.

Hirurško liječenje - filtracijske operacije glaukoma: Kod otpornih i teških slučajeva koji ne reagiraju na konzervativnu terapiju.

SLT-najsigurniji pristup liječenju glaukoma otvorenog ugla: Selektivna laserska trabekuloplastika (SLT) je najnoviji pristup u svijetu za neinvazivno liječenje glaukoma otvorenog ugla (ugao u kojem se nalazi drenažni sistem za otjecanje očne vodice je otvoren).

Prevencija i kontrola

Glaukom može biti genetski nasljedna bolest, uzrokovana ostalim tjelesnim oboljenjima (primjerice dijabetesom), a najčešće se javlja iza 40-te godine života kada se preporučuje preventivno mjerenje očnog pritiska minimalno svake tri godine. Glavni pokazatelj glaukoma je sužavanje vidnog polja koje karakterizira centralna vidna oštrina.

Glaukom je ozbiljna bolest

Glaukom se ne može izliječiti, ali se može kontrolirati. Discipliniranom terapijom i redovitim oftalmološkim pregledima može se zaustaviti njegovo napredovanje i očuvati vid. Pacijenti s glaukomom trebaju redovite oftalmološke kontrole jer je prevencija i praćenje ključna u očuvanju vida. Glaukom koji se ne liječi rezultira trajnim gubitkom vida kroz nekoliko godina.