U potrazi za paradajzom često ćemo se jako razočarati, posebno ako ga tražimo u supermarketu gdje nas dočekuje paradajz koji nema okus, zašto
Magazin

Zašto paradajz nema okus? Naučnici napokon otkrili razlog

U potrazi za pravim, sočnim paradajzom često ćemo se jako razočarati, posebno ako ga tražimo u nekom od supermarketa, gdje nas najčešće dočekuje paradajz koji nema okus, zašto?

‘Kao da žvaćeš papir’, kažu mnogi. Možda ste se zapitali zbog čega je okus tog paradajza takav, to jest zašto uopće nema okus?

93 posto paradajza danas nedostaje verzija gena

Jedno istraživanje daje odgovor na to pitanje, i pokazuje da u 93 posto paradajza danas nedostaje verzija gena koja mu daje njegov poseban okus. Uprkos tome što mislimo da je krivac genetska modifikacija, zapravo uzročnik leži u uzgajivačima. Odnosno u njihovom pokušaju da izvuku najviše iz paradajza, najveću ekonomsku dobit.

Tokom vremena geni koji pojačavaju ukus izgubili su se ili su tokom procesa razmnožavanja negativno izabrani. Zato današnjem paradajzu iz supermarketa nedostaje genetska raznolikost, pa tako i ukus, piše BigThink.

„Tokom gajenja i poboljšanja paradajza ljudi će se većinom fokusirati na ono što će im povećati proizvodnju, produkciju. Poput veličine samog ploda i dobrog podnošenja skladištenja. Neki geni koji su uključeni u ostale važne kvalitete, osobine ploda, i njihove reakcije na stres, tokom ovog procesa su izgubljeni“, rekao je Zhangjun Fei sa univerziteta Kornel.

Njihova otkrića objavljena su u magazinu Nature Genetics, u kojem su analizirani genetski podaci 725 paradajza, kultivisanih i divljih, koje su važne zbog genetske različitosti. Zatim su ove podatke uporedili s domaćim genomom paradajza Heinz 1706, koji se često koristi kao reprezentativni primjer genoma paradajza.

Zašto paradajz nema okus?

Poređenje je pokazalo da Heinzu 1706 nedostaje oko 5.000 gena, a da većini paradajza koji se može pronaći u supermarketima nedostaje redak oblik gena koji im daje ukus. Taj gen TomLoxC pronađen je u 90 posto divljih vrsta.

Naučnici se nadaju da će njihova analiza dovesti do razvoja resursa za „razvoj budućih funkcionalnih studija i razmnožavanja“. U međuvremenu se može desiti da će se uzgajivači paradajza okrenuti potrazi za ukusima, sami. Gen TomLoxC postaje ipak češći u moderno gajenom paradajzu, u poređenju sa stanjem od samo nekoliko godina ranije.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare