Magazin

Savršen recept za vikend: Dovoljno je samo reći paradajz punjen mozzarellom

Paradajz i mozzarella temelj su italijanske kuhinje i jedna od kombinacija s kojom nikada ne možete pogriješiti

Paradajz i mozzarella temelj su italijanske kuhinje i jedna od kombinacija s kojom nikada ne možete pogriješiti. U sirovoj, pečenoj ili zapečenoj izvedbi okus je jednostavno fantastičan. Srećemo ih zajedno u salatama, na pizzi, bruschettama, na tjestenini… I zato nas uvijek veseli otkriti neki novi recept s paradajzom i mozzarellom.

Recept je dovoljno jednostavan da ga spremite za večeru usred radne sedmice, a jelo izgleda dovoljno atraktivno da ga poslužite i u "važnijim" prilikama. Zapečeni paradajz i rastopljena mozzarella apsolutni su hit ovog jela, ali i dinstani šampinjoni, parmezan i blaga aroma češnjaka savršeno odrađuju svoj posao.

Za manje kaloričnu verziju jela možete koristiti mozzarellu light.

Sastojci za paradajz punjen mozzarellom:

  • 6 paradajza
  • 1/2 žutog luka (sjeckanog)
  • 1 šoljica šampinjona
  • 1 čehno bijelog luka
  • 1 šoljica tjestenine od ječma
  • 450 ml pilećeg temeljca
  • 1/4 šoljice parmezana
  • 200 g mozzarelle
  • maslinovo ulje
  • biber
  • so

Priprema za paradajz punjen mozzarellom:

  1. Zagrijte rernu 180 °C.
  2. Operite i osušite paradajz, a potom im odrežite vrhove, koji će poslužiti kao poklopac.
  3. Paradajz pažljivo izdubite.
  4. Rajčice posipajte solju i okrenite ih gornjom stranom prema dolje da se iscijede.
  5. Na maslinovu ulju dinstajte luk, potom dodajte narezane šampinjone i češnjak te nastavite dinstati.
  6. Dinstanim šampinjonima dodajte tjesteninu od ječma i prelijte pilećim temeljcem u više navrata dok se tjestenina ne skuha.
  7. Pri kraju dodajte parmezan kako bi se rastopio.
  8. Paradajz punite tjesteninom, dodajte ploške mozzarelle pa ponovite postupak.
  9. Na vrh stavite poklopce od paradajza i pecite oko 30 minuta.