Vijesti

Zašto Rusija još uvijek posjeduje jedan dio Njemačke?

Joseph Pisenti iz RealLifeLorea objašnjava kako je Rusija došla u posjed Kalinjingradske oblasti, malenog, ali strateškog dijela Njemačke uz obalu Baltičkog mora.

Kako je ovaj mali komad zemlje stotinama kilometara duboko u Evropi uopće završio kao ruski? Kako je njemački Königsberg postao ruski Kalinjingrad?

Ovaj komad zemlje, ranije poznat kao Königsberg, ima prilično kompliciranu historiju koja se može svesti na politiku Drugog svjetskog rata i Hladnog rata. Sovjetski Savez je preuzeo kontrolu nad gradom tokom bitke kod Königsberga 1945. i dodatno učvrstio svoju vlast kada se Njemačka podijelila na pola.

Kaljinigradska oblast (nekadašnji Königsberg) danas je eksklava Ruske Federacije

U to je vrijeme na tom području živjelo više od 2,6 miliona njemačkih civila i nacistička vlada počela je organizirati njihovu potpunu evakuaciju na zapad kako bi pobjegla od Sovjeta koji su brzo napredovali. …Nakon golemih kampanja bombardiranja koje je provelo Britansko zapovjedništvo bombardera i nadmoćnog artiljerijskog granatiranja sovjetske Crvene armije, nekada lijepi grad Königsberg bio je gotovo potpuno uništen i pretvoren u ruševine.

Udaljenost Kaljinigradske oblasti od Rusije

Njemačka se ponovno ujedinila 1990. kada je pao Sovjetski Savez. Unatoč njihovom povlačenju iz većeg dijela Njemačke, novoformirana Ruska Federacija zadržala je u posjedu Kalinjingrad, gdje je ostala do danas, iako je njena moć uvelike destilirana.

Plan je bio transformirati Kalinjingrad, najveći ruski grad koji je najbliži europskim ekonomijama, u baltičku verziju Hong Konga. Nažalost, stvari nisu završile baš tako. Poljska je pristupila NATO-u 1999., a zatim su se Poljska i Litva pridružile Europskoj uniji i NATO-u do 2004. godine, ostavljajući Kalinjingradsku posebnu ekonomsku zonu duboko unutar okruženja Zapada.