Svijet

Zastupnički dom SAD skinuo oznake ‘povjerljivo’ sa dokumenata o porijeklu COVID-19: Šta će otkriti

Zastupnički dom SAD jednoglasno je izglasao da informacije američkih obavještajnih službi o porijeklu COVID-19 nemaju oznaku 'povjerljivo'

Zastupnički dom SAD jednoglasno je u petak, 10. marta izglasao da informacije američkih obavještajnih službi o porijeklu COVID-19 nemaju oznaku 'povjerljivo' kako se bliži treća godišnjica početka pandemije izazvane korona virusom.

Glasalo se sa 419-0 što je dalo konačno odobrenje prijedloga zakona prije potpisa predsjednika Joe Bidena.

Rasprava je bila kratka i konkretna: Amerikanci imaju pitanja o tome kako se smrtonosni virus pokrenuo i šta se može učiniti da se spriječe buduće epidemije.

"Američka javnost zaslužuje odgovore na svaki aspekt pandemije COVID-19", rekao je republikanski zastupnik Michael Turner iz savezne države Ohio, predsjednik obavještajnog odbora Zastupničkog doma.

To uključuje, rekao je, "kako je ovaj virus stvoren i, konkretno, je li bio prirodna pojava ili je bio rezultat događaja povezanog s laboratorijem".

Nalog za skidanje oznake 'povjerljivo' fokusiran je na obavještajne podatke vezane uz kineski Institut za virusologiju Vuhan, navodeći "potencijalne veze" između istraživanja koje je ondje provedeno i izbijanja pandemije COVID-19, koju je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila 11. marta 2020.

Američke obavještajne agencije podijeljene su oko toga je li je mogući izvor smrtonosnog virusa curenje iz laboratorija ili prelazak sa životinja.

Stručnjaci kažu da pravo porijeklo pandemije izazvane korona virusom, milion Amerikanaca je izgubilo živote zbog virusa, možda neće biti poznato još mnogo godina, ako ikada.

"Transparentnost je kamen temeljac naše demokratije", rekao je zastupnik Jim Himes iz Connecticuta, vodeći demokrata u Odboru za obavještajne poslove, tokom rasprave.

Pod vodstvom republikanaca, fokus na porijeklo virusa dolazi nakon što je Zastupnički dom pokrenuo odbor početkom sedmice na kojem se raspravljalo o teorijama o tome kako je pandemija započela.

Ako bude potpisana, mjera će u roku od 90 dana zahtijevati ukidanje oznake 'povjerljivo' sa "svih informacija koje se odnose na potencijalne veze između Instituta za virusologiju Vuhan i porijekla bolesti izazvane korona virusom".

To uključuje podatke o istraživanju i drugim aktivnostima u laboratoriji kao i to da li se neki od istraživača instituta razbolio.