Politika

Žestoke reakcije opozicije na Izetbegovićevu najavu

Lider Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović sinoć je potvrdio da želi razgovarati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u narednom periodu.

Naime, on je kazao kako još uvijek nije precizno dogovoren sastanak te da postoje otpori da se ode na taj sastanak ali da će on svakako otići.

Uskladimo interese

“Ja ću otići na svaki sastanak koji može spriječiti jedan loši scenario i mogu utjecati da se stvari smire i idu u pravom smjeru”, kazao je Izetbegović gostujući u programu FTV-a.

Izjavio je i da mu nije bitno da li će se sastanak održati u Banjoj Luci, Beogradu ili Sarajevu.

“Nije meni toliko važno. Kruna mi s glave neće pasti ako odem u Beograd. Kanim razgovarati i postići ovo što sam kazao, da ne dođe do konflikta, da jedni druge bolje razumijemo, da uskladimo interes”, kazao je Izetbegović.

Ove njegove izjave su izazvale mnogobrojne reakcije. Mnogi su ne slažu sa stavom lidera SDA te navode kako Aleksandar Vučić servira podvalu.

Žestoke kritike na račun Izetbegovića nisu izostale.

Izetbegovićev razgovor sa Vučićem prokomentirao i je i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, Denis Bećirović.

Naime, on je u svom otvorenom pismu naveo kako odnos između Srbije i BiH treba uređivati na način kako to priliči susjedima i državama članicama Ujedinjenih nacija, a ne na plemensko-etničkim osnovama.

” Gospodine Izetbegović degradira legalne državne organe Bosne i Hercegovine u Beogradu na najavljenim pregovorima s predsjednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem. To je opasna podvala državi Bosni i Hercegovini i krajnje je vrijeme da se prestane s takvom licemjernom politikom.

PROČITAJTE  Denis Bećirović o godišnjici zločina na Kapiji: Nikada ne smijemo zaboraviti nevine žrtve

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je prije prije tri dana rekao da ste Vi „lider Bošnjaka“ s kojim će on razgovarati u narednim sedmicama. Vaš odlazak u Beograd bilo bi degradiranje legalnih državnih organa Bosne i Hercegovine s nesagledivim posljedicama”, napisao je Bećirović, a detaljnije možete pročitati ovdje.

Niz afera

Žestoke reakcije su uslijedile i danas. Sabina Ćudić je u svom otvorenom pismu je oštro iskritikovala postupak i stav Izetbegovića te kazala kako on ovim postupkom ponižava Bošnjake.

“Odlazak Bakira Izetbegovića u Beograd na sastanak s Aleksandrom Vučićem ponižava i banalizuje institucije države BiH koliko i Dodik. Izetbegović je detronizirao instituciju Predsjedništva još u momentu kad je za njenog člana kandidovao Šefika Džaferovića isključivo s ciljem da mu čuva stolicu do sljedećih izbora. Umjesto da sad pošalje Džaferovića u Beograd i nastavi do kraja stvarati privid institucionalnog djelovanja, on se odlučuje ići sam da bi eventualno tim susretom osigurao sebi glasove koji bi ga mogli vratiti među favorite u utrci za člana Predsjedništva jer u toj utrci, otkako je počela Dodikovim blokadama, s obzirom na niz afera koje mu pritišću i stranku i njega lično, on vrijedi za autsajdera.

Nema te institucionalne osnove koja Bakira kvalifikuje za susret te vrste, osim u Bakirovoj uobrazilji jedino postojeće titule lidera Bošnjaka. Izetbegović time ustvari ponižava i Bošnjake, jer Bošnjaci su pokazali da nisu ni politički ni ideološki monolitan narod već izrazito pluralan. Na kraju krajeva ogroman je broj Bošnjaka koji su protiv Izetbegovićevog susreta s Vučićem. Da im je on uistinu lider, ne bi se tome protivili”, napisala je Ćudić.

PROČITAJTE  Bećirović: Ministar Bevanda snosi krivičnu odgovornost

Detaljno pismo Sabine Ćudić iz Naše stranke možete pročitati ovdje.

Izetbegović najavio sastanak sa Vučićem

Iz stranke Narodni evropski savez (NES) poručili su Izetbegoviću da mu predsjednik Srbije Aleksandar Vučić servira podvalu, a da bi odlazak u Beograd predstavljao krajnje pogubno omalovažavanje države Bosne i Hercegovine i njenih institucija.

“Nisi nas jednom iznenadio predsjedniče SDA Bakire Izetbegoviću svojim izjavama i postupanjima, ali ova zadnja najava da ćeš, unatoč svim dobronamjernim kritikama i pozivima da u ovom aktuelnom političkom trenutku ne nasjedaš na pozive predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića koji ti servira podvalu o unapređenju srpsko-bošnjačkih odnosa, otići u Beograd i legitimirati se kao ‘lider Bošnjaka’ predstavlja krajnje pogubno omalovažavanje države Bosne i Hercegovine i njenih institucija”, naveli su.

Dotakli su se i Izetbegovićeve izjava “da mu neće kruna s glave pasti ako ode u Beograd”.

“Kada kažeš da ti neće pasti kruna s glave ako odeš u Beograd, moraš znati da kruna s pognute glave uvijek spadne, a da toga ne budeš ni svjestan”, navedeno je u saopćenju.

Mirsad Hadžikadić kazao je da Izetbegović nema ovlasti ni prava da razgovara sa Vučićem o srpsko – bošnjačkim odnosima u ime bošnjačkog naroda.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare