Svijet

Zubar otrovao suprugu zbog ljubavnice? Prije toga pretraživao ‘može li se arsen otkriti autopsijom’

James Craig

James Craig šokirao je američku javnost kada je objavljeno da je optužen za ubistvo svoje supruge s kojom je bio u braku 23 godine. Vlasti savezne države Colorado vjeruju da je ubistvo počinio kako bi mogao nastaviti vezu s drugom ženom s kojom je nekoliko puta izašao na spojeve.

Prema istrazi koju provodi američka policija, James je suprugu u dva navrata otrovao dodavanjem toksičnih supstanci u njene proteinske napitke. Prije no što je to učinio, James je u svojoj ordinaciji napravio novu email adresu te je u tražilicu upisivao pitanja poput 'Koliko je grama arsena potrebno za ubiti čovjeka' i 'Može li se autopsijom pronaći arsen', ali i rečenice poput '5 najboljih otrova za ubiti čovjeka' i 'Kako napraviti da ubistvo izgleda kao srčani udar', doznaje Denver Post.

James je 27. februara s Amazona naručio arsen, tvrdi policija. Smatraju kako ga je dodao u napitak svoje supruge zbog čega je ona hospitalizirana 6. marta, no ubrzo je puštena. Kada nije uspio u svom naumu iz prve, James je naručio cijanid koji je stigao 13. marta. Dva dana kasnije, njegova supruga vratila se u bolnicu sa znatno gorim simptomima. Ubrzo nakon je pretrpjela srčani udar nakon kojeg joj je tijelo propadalo dok nije proglašena mrtvom nekoliko dana kasnije. Uzorci njene krvi uzeti 15. marta pokazuju da se količina otrova u njenom krvotoku povećala između podneva i 8 sati navečer toga dana, a ljekar zadužen za obdukciju potvrdio je kako to dokazuje da je dobila novu dozu otrova u tom vremenskom razdoblju.

Angela Craig, 43-godišnja majka šestero djece, hospitalizirana je nekoliko puta u 10 dana u martu ove godine, a 18. marta je proglašena medicinski mrtvom te je skinuta s uređaja koji su je održavali na životu. Osim arsena i cijanida, u njenom je krvotoku pronađen i tetrahidrozolin, inače sastojak kapi za oči koje smanjuju crvenilo, no u 400 puta većoj koncentraciji od dozvoljene.

Policijska istraga došla je i do Karin Cain, ortodontice iz Teksasa koja je potvrdila da je tri sedmie bila u vezi s Jamesom, kojeg je upoznala u februaru na konferenciji. Naglasila je kako nikada nije svjesno ušla u vezu s osobom koja je bila u braku te da joj se ne sviđa što ju se portretira kao ljubavnicu.

"Da sam znala istinu, nikada ne bih bila s tom osobom", rekla je u emisiji Dobro jutro Amerika. Dodala je i kako 'nema šanse' da je ona motiv za stravično ubistvo jer s Jamesom nikada nije planirala budućnost.