Svijet

Amerika zabrinuta: Raste napetost između dva ljuta neprijatelja blizu granica Rusije

Američki State Department saopćio je da je "duboko zabrinut" zbog toga što je Azerbejdžan uspostavio kontrolni punkt na koridoru Lačin. To je jedini kopneni put do spornog regiona Nagorno-Karabah.

Vlada Sjedinjenih Američkih Država je ocijenila da je uspostavljanjem kontrolnog punkta podriveno nastojanje da se uspostavi povjerenje u mirovni proces, preneo je Reuters.

Azerbejdžan je saopćio da je uspostavio kontrolni punkt na koridoru Lačin nakon pucnjave na granici između azerbejdžanskih i jermenskih snaga.

Azerbejdžan je saopćio da je uspostavio kontrolni punkt zbog toga što Armenija navodno koristi put za transport oružja, prenosi SD.

Armenski zvaničnici su rekli da Azerbejdžan postavlja ilegalni kontrolni punkt na mostu Hakari na koridoru Lačin, jedinom putu preko Azerbejdžana koji povezuje Jermeniju sa Nagorno-Karabahom.

Ministarstvo odbrane Armenije saopćilo je da je vojnik Artjom Pogosjan ubijen jučer kada su azerbejdžanske snage otvorile vatru na armenski položaj u Sotku.

To je armensko selo na istoku jezera Sevan. Azerbejdžan je negirao da je ubio armenskog vojnika.

Azerbejdžan je tvrdio da su armenski vojnici pucali na azerbejdžanske jedinice u okrugu Lačin, što je Jermenija demantovala.

Nagorno-Karabah je međunarodno priznat kao dio Azerbejdžana. Međutim, njegovih 120.000 stanovnika su pretežno etnički Armeni koji su se otcijepili od zvaničnog Bakua u ratu 1990-ih.