Nacionalna uprava za aeronautiku i svemir (NASA), u saradnji s Kanadskom svemirskom agencijom, ponudila je nagradnu od milion dolara za svakoga ko može pronaći održiva rješenja za izazovno pitanje hranjenja astronauta hranjivim obrocima u svemiru tokom višegodišnjih misija, prenosi Sputnik.
Ambiciozna višegodišnja misija na Mars kao što je ona koju je planirala agencija značila bi da unaprijed zapakirana hrana neće zadovoljiti sve potrebe za održavanje zdravlja astronauta.
Očekuje se da će sudionici onoga što je nazvano Deep Space Food Challenge predstaviti svoje inovativne ideje o tehnologijama i sistemima za proizvodnju hrane koji ne samo da bi bili ukusni, održivi i zahtijevali minimalne resurse, već bi također proizveli što manje otpada.
“Rane lunarne misije počet će korištenjem prethodno zapakovanih prehrambenih sistema sličnih onima koji se danas koriste na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS), ali produženje trajanja lunarnih misija zahtijeva smanjenje ovisnosti o opskrbi sa Zemlje sve dok sistem proizvodnje hrane ne bude spreman podržati misiju Mars”, stoji u najavi na web stranici.
Naglašavajući važnost pronalaženja rješenja koja bi označila temeljni korak prema održivosti višegodišnjih svemirskih misija i istraživanju Marsa, NASA je dodala:
“Kao dio ovoga, NASA i Kanadska svemirska agencija (CSA) usredotočene su na to kako članovima posade osigurati održiv sistem hrane za sve dugotrajne planetarne misije.”
Beyond thrilled to announce winning teams for Phase 1 of the #DeepSpaceFood Challenge! 🏆
👉https://t.co/H5JlEsb9Lg
We are awestruck by the amazing response & innovative ideas from U.S. & international teams. Thank you everyone for your tremendous teamwork. More to come! pic.twitter.com/NjC2Co7mg2— Deep Space Food Challenge (@DeepSpaceFood) October 20, 2021
Prošlog oktobra, u prvoj fazi natjecanja 18 timova podijelilo je nagradu od ukupno 450.000 dolara za svoje koncepte na temelju ideja proizvodnju hrane. Predloženi dizajni su se kretali od tehnologija za proizvodnju gotove hrane, kao što je hljeb, i dehidriranih prahova koji bi se potencijalno prerađivali u prehrambene proizvode do uzgoja biljaka i gljiva.
Hope Hersh combined the skills she's gained as a a plant molecular and cellular biology doctoral student with her interest for space exploration and found a way for astronauts to have freshly baked bread while in space! Read more at https://t.co/nhakMQBF71 🚀🧑🏽🚀 pic.twitter.com/MsrudNZeet
— UF/IFAS College of Agricultural and Life Sciences (@UFCALS) December 2, 2021
Na još ambicioznijem nivou su prijedlozi za konstruiranu hranu, kao što su kultivirane ćelije mesa, koju bi sama posada uzgajala ili proizvodila.
Listening to BeeHex, the first company to 3D print pizza in space. Amazing. #3dprinting #SXSW #mmcsxsw pic.twitter.com/ABwWCwbVyn
— Kim Stokes (@knbstokes) March 13, 2016
Space protein shakes? Yep, that’s right. For the NASA Deep Space Food Challenge, we used our carbon conversion technology to create alcohols that were then fed to microbes, resulting in the creation of single-cell proteins. pic.twitter.com/eQTQoZUu74
— Air Company (@AirCoNYC) January 4, 2022
BigRedBites out of @BigRedFoodSci is a Phase 1 US winning team in @NASA's @DeepSpaceFood competition for their novel food technology that requires minimal inputs & maximizes safe, nutritious & palatable food outputs for long-duration space missions. Congratulations! 🪐🎉 https://t.co/lHVEcactAz
— Cornell CALS (@CornellCALS) October 21, 2021
NASA je najavila drugu fazu natjecanja, te je pozvala nove i postojeće timove da uđu u borbu.
U ovoj fazi, timovi koji sudjeluju u natjecanju pozvani su da dizajniraju, izgrade i pokažu prototipove tehnologija proizvodnje hrane koje bi se potencijalno mogle integrirati u cjeloviti prehrambeni sistem za trogodišnju misiju.
Time bi se rješavala pitanja kao što su proizvodnja, prerada, skladištenje, priprema i dostava hrane posadi, kao i zbrinjavanje otpada. Neki prijedlozi integriraju sisteme za rast biljaka, proizvedene prehrambene proizvode i gotova jela, što u konačnici daje budućim misijama u dubokom svemiru razne opcije za svakodnevnu prehranu.
Jim Reuter, pomoćnik administratora NASA-ine Uprave za misiju svemirske tehnologije u sjedištu agencije u Washingtonu, procijenio je poteškoće hranjenja astronauta tokom dugih razdoblja unutar ograničenja svemirskih putovanja, rekavši:
"Pomicanje granica prehrambene tehnologije održat će buduće istraživače zdravim, a moglo bi čak pomoći i hraniti ljude ovdje kod kuće."
NASA je dodala da se rješenja predstavljena kao dio natjecanja mogu koristiti za razvoj prehrambenih sistema u negostoljubivim okruženjima u arktičkoj regiji.