Pečenje kolača i slastica bila je popularna aktivnost tokom karantene, ali kako su se djeca vratila u školu, većina nema vremena za dugotrajno pečenje i pripremanje deserta.
No, ako svejedno želite odličan, ali i brzinski desert, ova "magična torta" savršena je za vas.
Naziv magična dobila je jer iz jedne smjese dobijete tri različita sloja, u različitim bojama. Iako je ovaj recept za tortu poznat već duže vrijeme, tek je nedavno postao popularan na društvenim mrežama.
Sastojci:
4 jaja 150 grama šećera u prahu
1 vanili šećer
125 grama maslaca
115 grama brašna
500 ml mlijeka
Priprema: Zagrijte pećnicu na 160 stepeni i lagano nauljite posudu u kojoj ćete peći tortu.
Jaja odvojite u dvije posude. U žumanjke dodajte šećer te pomiješajte dok se ne sjedine. Dodajte vanilin šećer i maslac te ponovno pomiješajte sve zajedno. Zatim još dodajte brašno i miješajte dok se ne sjedine. Lagano dodajte mlijeko i miješajte dok smjesa ne postane tekuća.
Istucite bjelanjke i lagano dodajte u smjesu. Sve prelijte u posudu te stavite peći. Torta se peče od 40 do 60 minuta, ovisno o jačini pećnice. Kada se torta ispeče, okrenite je na tanjir i pustite da se sasvim ohladi prije nego što je narežete.