Životni stil

Recept za jednostavan i sočan džin-tonik kolač

Slatkiši su vam slaba tačka, a volite i da povremeno gustirate dobar koktel? Onda sigurno nećete moći da odolite džin-tonik kolaču.

Recept za ovu jednostavnu i sočnu poslasticu sjajna je ideja za ove tmurne dane jer u trenu vraća osmjeh na lice. Još jedan plus je što ćete u prodavnicu morati samo po džin i tonik jer sve drugo potrebno vjerovatno imate u kuhinji.

Sastojci:

Za biskvit

200 g oštrog brašna

100 g maslaca sobne temperature

100 g šećera u prahu

2 kašičice praška za pecivo

4 jajeta

sok od 1 limete

Za topli sirup

75 g šećera

5 kašika džina

5 kašika tonika

Za šećernu glazuru

200 g šećera u prahu

2 kašike džina

2 kašike tonika

Priprema:

Pleh za pečenje namažite maslacem i pospite brašnom. Koristite pleh po svojoj želji. Pomješajte brašno s praškom za pecivo.

U posudu ubacite šećer i maslac isjeckan na kockice. Mutite mikserom nekoliko minuta dok ne dobijete vrlo glatku i kremastu smjesu. Zatim ubacujte jedno po jedno jaje i nakon svakog jajeta miksajte dok ga u potpunosti ne povežete s ostatkom smjese.

Dodajte sok od limete i promješajte. Na kraju ubacite prosijano brašno i sjedinite ga sa smjesom. Stavite smjesu u kalup, poravnjajte kašikom ili špatulom i stavite u rernu zagrejanu na 180 stepeni. Pecite oko 30 minuta ili sve dok kolač ne dobije zlatnožutu boju i ivice se ne odvoje od pleha.

Dok se kolač još peče, pripremite topli sirup. Sastojke za preliv pomešajte u šerpici i stavite na srednju vatru. Kad se šećer sasvim otopi, sklonite sa šporeta. Kad kolač izvadite iz rerne, ponegdje ga probodite čačkalicom i prelijte toplim sirupom. Ostavite da se kolač skroz ohladi.

Zatim kolač izvadite iz pleha i stavite na tanjir na kom ćete ga poslužiti.

Pripremite šećernu glazuru. Pomješajte šećer, džin i tonik dok ne dobijete glazuru guste teksture. Pazite da ne bude prviše rijetko jer će onda glazura skliznuti s kolača. Prelijte preko kolača i po želji ukrasite kriškama limete.