recepti

Genijalan trik za prženje mljevenog mesa

Prženje mljevenog mesa za musaku (ili sarmu, ko to praktikuje) može se odužiti jer se obično ispusti dosta vode, a dugim dinstanjem meso postaje gumasto.

Da bi ovo izbjegle, iskusne domaćice koriste jedan trik, a to je soda bikarbona.

Potrebno je na oko pola kilograma mesa dodati trećinu kašičice sode bikarbone i lagano miješati pa ostaviti da odstoji petnaestak minuta. Zatim meso pržite u tavi na srednjoj temperaturi.

Miješajte povremeno i ubrzo ćete vidjeti da se meso prži bez suvišne tekućine. Trik je u jednostavnoj hemijskoj reakciji - soda bikarbona podiže pH vrijednost mesa i time sprječava prejako vezanje proteina u mesu. Zahvaljujući tome se ne istiskuje višak vode. Zato i meso ostaje mekano, a dobiva lijepu smećkastu boju.

Isto možete primijeniti i na meso sjeckano na komadiće, kao za gulaš, na primjer. Računajte da na sjeckano meso treba nešto više sode bikarbone - oko jedne kašičica na pola kilograma. Može se i soda prvo pomiješati sa par kišičica vode jer ćete je tako lakše rasporediti po mesu.

Pričekajte petnaest minuta i onda pripremite meso po receptu. Ne produžavajte ovo vrijeme jer duže djelovanje sode bikarbone neće pojačati njen efekt, piše Espreso.