Kremasti puding od čija sjemenki i banane u kombinaciji s pjenom od kafe i hrskavim kakaom može poslužiti za dobro jutro, ali odlično dođe i kad nam se popodne prijede nešto slatko.
Dalgona, kremasta senzacija od samo tri sastojka: instant-kafe, šećera i vode, bila je među najvećim hitovima karantina, a sada su kuhari širom svijeta ovo novo otkriće počeli da kombinuju s najrazličitijim poslasticama. Jedna od njih je zdrav kremasti čija puding koji može da nas drži sitima satima.
Tajna ove poslastice je smrznuta banana. Dan prije pripreme bananu treba da isječete na kolutiće i da je zamrznete u kesici za zamrzivač. Potom je izmiksajte štapnim mikserom ili u blenderu i dobit ćete kremasto savršenstvo – znatno kremastije nego ako biste koristili sveže banane. Recept za dalgonu pronađite ovde i probajte vrhunsku kombinaciju pudinga i kafe.
Sastojci za puding:
3 kašike krema od kafe (dalgona)
2 kašike čija semenki
60 ml vruće vode
60 ml punomasnog mlijeka
1 kašika zrna kakaoa ili rendane crne čokolade
1/2 kašičice cimeta
1 velika zrela banana
1 kašika ovsenih pahuljica
Priprema:
Bananu dan ranije isecite na kolutiće i zamrznite. Sutradan prelijte čija sjemenke vrućom vodom i povremeno promiješajte, pa prelijte mlijekom i stavite na stranu.
Štapnim mikserom ili u blenderu izmiksajte čija sjemenke s mlijekom, cimetom, bananom i pahuljicama. Po želji možete da dodate i meda, agavinog sirupa ili smeđeg šećera. Na dno posudice za posluživanje stavite zrnca kakaoa ili čokoladu, pa prelijte preko toga puding i ukrasite kremom od kafe.