SAMO DVA SASTOJKA

Alpske ‘palačinke’ od krompira koje obožava cijeli svijet

Omiljeno je i zbog toga što ga možete napraviti i kad praktički nemate u kući ništa osim krompira

Rosti ili roschti jelo je koje Švicarci obožavaju. Omiljeno je i zbog toga što ga možete napraviti i kad praktički nemate u kući ništa osim krompira.

Na selu, osobito u Bernu, naribani krompiri "cvrčali" su u tavi za dobro jutro, ali danas se pripremaju u svako doba dana.

Rosti mogu biti i prilog za jaja i špinat, leberkase odnosno fleischkase (mesni sir) ili kobasice.

No, koliko god da se rosti klasificira kao jednostavno seljačko jelo, nijanse ipak čine razliku. Najviše se cijene oni koji su izvana hrskavi, a unutra sočni i kremasti.

Ako vam se toliko svide da ih želite od seljaka pretvoriti u princa, dodajte i luka, suhog mesa te nekog orašastog sira koji pruža finu aromu - i dobit ćete glavno jelo.

Neki chefovi tvrde da krompirima nakon kuhanja u slanoj vodi treba dati dovoljno vremena da se ohlade pa ih zato ostave preko noći. Razlog tome je što se lakše ribaju i bolje se drže na okupu u tavi.

Recept

Sastojci:

2 srednje velika krompira s visokim postotkom škrobi

2 kašike putera

Priprema

  • Krompire do pola skuhajte u posoljenoj vodi, pa pustite da se skroz ohlade.
  • Kad se krompir ohladi, naribajte ga na trakice i po želji začinite solju i biberom. Planirate li uz rösti poslužiti pire od jabuke ili slatke džemove možete improvizirati i s nekim konkretnijim začinima poput cimeta koji će komplimentirati ovom jelu.
  • U tavi zagrijte 1 kašiku putera, pa na vruću podlogu stavite naribane krompire složene u krug i pecite nekoliko minuta na umjerenoj vatri.
  • Drvenom hvataljkom nježno 'stisnite' naribane krompire i pustite peći još otprilike pet minuta.
  • Okrenite 'palačinku' od krompira, pa pecite drugu stranu oko 10 minuta dok ne postane zlatno-žuta. Prijatno!

Savjet plus

Uz rösti Švicarci obično služe jaja pečena na oko s nešto svježeg špinata, no vi ga možete poslužiti s prženom suhim mesom, sirom, svježim povrćem ili kojom god drugom slanom varijantom.