Vijesti

Amra Šabić-El-Rayess: Bila sam gošća kod Bidena. Tražila sam od njega da osigura da se genocid u BiH nikad ne ponovi

Amra Šabić-El-Rayess, ugledna profesorica sa američkog Columbia Univerziteta u New Yorku, inače rođena u Bihaću, bila je gošća na govoru predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joa Bidena.

“Danas sam bila gost na govoru predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden-a u New Yorku u toku kojeg je najavio da ce SAD investirati 80 milijardi dolara u istraživanja i inovaciju i 50 milijardi dolara u proizvodni sektor SAD.

Velika zabrinutost

Imala sam cast razgovarati sa predsjednikom Bidenom o mom radu u polju inovacije u obrazovanju i prevenciji nasilja na Columbia Univerzitetu”, navodi Šabić-El-Rayess.

Dodaje da je nije mogla da u razgovoru sa Bidenom ne izrazi veliku zabrinutost za dešavanja u Bosni i Hercegovini.

“Tražila sam od njega da osigura da se bosanski genocid nikad ne ponovi. Predsjednik Biden je kategorično obećao da dok je njega to sigurno neće dozvoliti. U jednom vrlo emotivnom momentu je izrazio koliko mu je stalo do BiH”, navodi Šabić-El-Rayess.

Ističe dea bi “puno toga mogla reći nakon susreta sa Bidenom i iskrenog i emotivnog razgovora”.

“Mnogo toga zadržat ću za sebe, ali želim vam reći da osjetim iskrenosti i duboku emotivnu vezu predsjednika Bidena za BiH.

Nažalost, takvu iskrenost i emotivnu vezu ne vidim među mnogim političarima u BiH.

Sve što se dešava u BiH je odgovornost propale diplomatije i politike u BiH i upravo onih koji pasivno gledaju sta drugi rade BiH i njenom narodu. Neki bi se radije svađali oko glasova i fotelja dok im drugi kradu bosanskohercegovačku budućnost.

Potrošili decenije

Pitam se zaista na šta su političari u BiH potrošili zadnjih nekoliko decenija? Ćute i staraju se o sebi dok im susjedi – uz pomoć trećerazrednih birokrata izvana koji BiH niti shvataju niti poštuju – dernek u kući spremaju”, ističe Šabić-El-Rayess.

Naglašava da nije ni diplomata niti političar, ali joj je u srcu duboko usađena odgovornost da kao čovjek kaže nešto kada vidi nepravdu prema bilo kome pa “naravno i prema mom narodu na koji sam ponosna i od kojeg sam potekla”.

“Ko hoće, ko neće, ja ću se uvijek riječju i perom boriti za mir i pravdu, protiv diskriminacije i mržnje”, navela je Šabić-El-Rayess.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
1 Comment
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Srića
Srića
1 mjesec

Srića da joj trump nije iza leđa, svašta bi bilo da jeste