potez kakav se ne pamti

Biden “platio otkupinu” Iranu. Ko su ljudi čije je oslobađanje koštalo SAD šest milijardi dolara?

Danas se pet nevinih Amerikanaca koji su bili zatvoreni u Iranu konačno vraća kući, objavio je Biden

Pet Amerikanaca koji su u ponedjeljak oslobođeni iz iranskog pritvora na putu su natrag u Sjedinjene Američke Države nakon što su se prvo zaustavili u Dohi, u Kataru.

Pet osoba, za koje SAD tvrde da su bile nepravedno zatočene, oslobođeni su u sklopu šireg dogovora koji uključuje odmrzavanje šest milijardi dolara iranskih sredstava koje su blokirale SAD.

Noćna mora

Puštanjem Amerikanaca na slobodu okončana je višegodišnja noćna mora za one koji su bili zatočeni.

Trojica onih koji su bili dio dogovora – Emad Shargi, Morad Tahbaz i Siamak Namazi – bili su u zatvoru više od pet godina. Namazi je bio u pritvoru od 2015.

Identiteti druge dvojice Amerikanaca nisu javno objavljeni, prenosi CNN.

Majka Siamaka Namazija, Effie Namazi, i supruga Morada Tahbaza, Vida Tahbaz - koje ranije nisu mogle napustiti Iran - također su bile na letu iz Irana za Dohu, rekao je visoki zvaničnik administracije predsjednika SAD Joea Bidena.

Iz Teherana su avionom katarske vlade odvezeni u Dohu u ponedjeljak poslijepodne po lokalnom vremenu, prije nego što su poletjeli prema Washingtonu, kako bi se ponovo spojili sa svojim porodicama.

Predsjednik Biden proslavio je oslobađanje petero Amerikanaca "nakon godina pretrpljene agonije, neizvjesnosti i patnje".

"Danas se pet nevinih Amerikanaca koji su bili zatvoreni u Iranu konačno vraća kući", objavio je Biden.

Njihovo oslobađanje predstavlja značajan diplomatski iskorak nakon godina kompliciranih "zaobilaznih" pregovora između SAD i Irana, koji nemaju formalne diplomatske veze.

Ne mijenja se odnos

Visoki zvaničnik SAD rekao je da dogovor "ni na koji način nije promijenio naš odnos s Iranom".

Napominje da će Amerika i dalje raditi na tome da Iran smatra odgovornim za kršenja ljudskih prava i ograničiti njegov nuklearni program.

U svojoj izjavi Biden je zahvalio "partnerima u zemlji i inozemstvu na njihovim neumornim naporima da pomognu da postignemo ovaj ishod, uključujući vlade Katara, Omana, Švicarske i Južne Koreje".

Državni sekretar SAD Antony Blinken rekao je da je razgovarao sa oslobođenih Amerikancima. Također su razgovarali i sa Bidenom.

Prema sporazumu između SAD i Irana, u sklopu oslobađanja zatočenih američkih državljana šest milijardi dolara iranskih sredstava, koja su bila držana na računima u Južnoj Koreji, prebačeno je na račune u bankama u Kataru.

Novac na računu

Potom je Katar obavijestio iranske i američke zvaničnike da je došlo do transfera.

Izvori su za CNN rekli da su sredstva došla od prodaje nafte i stavljena na račune otvorene pod administracijom bivše predsjednika SAD Donalda Trumpa.

Predstavnici Bidenove administracije naglasili su da sredstva koja su prebačena na račune u Kataru Iran može koristiti samo za humanitarne kupovine. Svaku transakciju nadzirat će Ministarstvo finansija SAD.

"Provodimo ovaj dogovor kroz uspostavu onoga što zovemo humanitarni kanal u Kataru, koji je osmišljen kako bi se zaštitio od pranja novca i zloupotrebe sredstava", rekao je viši zvaničnik administracije.

Ipak, ovo oslobađanje naišlo je na kritike nekih republikanaca, koji su to uporedili s "plaćanjem otkupnine.”