Životni stil

Bolji nećete probati: Napravite hljeb iz lonca

hljeb iz lonca

Ovaj hljeb iz lonca od nekoliko sastojaka ne zahtijeva pretjerane pripreme, a krajnji rezultat je mekan i prozračan hljeb s nevjerovatno hrskavom koricom. Ono što je dobro kod ovog recepta je to što ne trebate nikakve posebne posude, osim običnog lonca s poklopcem (naravno, bez ikakvih plastičnih dijelova i slično).

Zahtijeva jedino posebnu tehniku preklapanja tijesta, koja nije toliko naporna za ruke, a zahvaljujući njoj, hljeb će biti onako prozračan i mekan, bolji od bilo kakvog kupovnog.

Sastojci

400 g glatkog brašna

so

200 ml mlake vode

15 g svježeg kvasca

malo ulja

Priprema

U vodi otopite kvasac, te s tom smjesom i ostalim sastojcima zamijesite tijesto i ostavite da odstoji 30 minuta.

Pripremite lonac s poklopcem zapremnine 2-3 litra, na dno stavite papir za pečenje.

Tijesto opet premijesite, malo zarežite skalpelom i prebacite u lonac, poklopite i ostavite da odstoji oko 30 minuta.

Pecite na 200 stepeni oko 30 minuta, skinite poklopac i pecite još 15 minuta.