Svijet

Britanski medij: Putina stalno prati ljekar zbog raka štitnjače. Kremlj: To je fikcija i laž

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov danas je putem ruskog medija Pravda poručio kako priče o raku štitnjače ruskog predsjednika Vladimira Putina, nisu istinite, kao ni izvještaji da je ruski predsjednik podvrgnut operacijama. Peskov je takve tvrdnje nazvao fikcijom i lažima.

Naime, danas je britanski Daily Mail objavio kako Putina stalno prati ljekar specijaliziran za rak štitnjače. Kažu kako ruski hirurg Jevgenij Selivanov često iz Moskve odlazi u Soči, gdje Putin provodi mnogo vremena. Britanski tabloid prenosi ruski medij Project – zabranjen u Rusiji, a koji funkcionira iz inozemstva – prema kojem je Putin prije početka agresije na Ukrajinu patio od zdravstvenih problema.

Daily Mail piše da je, prema jednoj verziji, Putin liječen steroidima. Također, pozivajući se na spomenuti Project, pišu da Putina na putovanjima redovno prati i neurohirurg, pa i više ljekara. Project je, nadalje, objavio kako se Putin 2020. susreo s voditeljem Nacionalnog medicinskog istraživačkog centra za endokrinologiju Ivanom Dedovom, šefom Putinove najstarije kćeri Marije Voroncove.

“Dedov je predsjedniku govorio o visokoj učestalosti raka štitnjače i novom hormonskom lijeku Tyrogin koji suzbija metastaze nakon operacije”, prenosi Daily Mail navode Projecta, dodajući kako se nerijetko među ljekarima govorilo o Putinovim zdravstvenim problemima, a što je povećano tokom jeseni kada se Putin, navodno, čudno ponašao.

Objavili su kako se otada izolirao te s ljudima počeo komunicirati na velikoj udaljenosti, dok su ga tokom godina, prema Daily Mailu, posebno od 2016. kada mu se zdravlje navodno pogoršalo, redovno obilazili brojni zdravstveni stručnjaci. Spominjalo se, među ostalima, Alekseja Šeglova, hirurga koji se često pojavljuje na fotografijama u Putinovom društvu, kažu.

Project je naveo i da je Putin pet puta iznenada nestajao zbog medicinskih problema. Kremlj je već ranije demantirao tvrdnje prema kojima je Putin bolovao od raka, a isto su učinili i sada.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare