Svijet

Britanski tabloidi pišu da je Johnson rekao da ‘ne želi više je*eni lockdown’ i da će radije gledati gomilanje mrtvih

Britanski ministar odbrane odbacio je medijske napise da je premijer Boris Johnson rekao kako bi radije vidio “gomilanje hiljada tijela” nego naredio treću opću karantenu na razini države.

Johnson je suočen s nizom optužbi u medijima, od lošeg početnog upravljanja pandemijom koronavirusa do pitanja o tome ko je finansirao uređenje njegove službene rezidencije, piše agencija Reuters, prenosi Hina.

Novine Daily Mail su, pozivajući se na neimenovane izvore, pisale kako je britanski premijer u oktobru, nedugo nakon što je pristao na drugu opću karantenu, na sastanku u Downing Streetu rekao da “ne želi više j**** zatvaranje, neka se radije gomilaju hiljade tijela”.

Ministar odbrane Ben Wallace za Sky News je rekao kako to nije istina i da su to “praktički svi odbacili” i dodao da je Johnson usredotočen na odgovor na pandemiju.

“Ušli smo u neku vrstu komičnog razdoblja sa svim tim tračevima. Znate – neimenovani izvori neimenovanih savjetnika govore o neimenovanim događajima. Znate, ništa od toga nije ozbiljno”, naglasio je Wallace.

Britanija ima peti najviši broj umrlih od covida-19 u svijetu, njih 127.681, iza SAD-a, Brazila, Meksika i Indije, pokazuju podaci američkog sveučilišta Johns Hopkins.

Johnson je treću opću karantenu naredio u januaru, iako neki kritičari tvrde da je to moglo biti izbjegnuto da je ranije popustio pod pritiskom nekih ministara koji su zahtijevali strožu drugu karantenu.

Johnsonovi protivnici tvrde i kako je on presporo reagirao na širenje virusa, ugrozivši vladinu strategiju borbe protiv covida-19 odgađajući mjere zatvaranja u ključnim trenucima.

Johnson je odbacio pozive na istragu upravljanja pandemijom, a njegovi ministar kažu da su, iako nisu sve napravili kako su trebali, donosili odluke pravovremeno te da Britanija ima jedan od najboljih programa vakcinisanja na svijetu.

Nakon što je Downing Street objavio da je Johnsonov bivši glavni savjetnik Dominic Cummings izvor curenja informacija o premijeru, Cummings je u petak odbacio te tvrdnje i svog bivšeg šefa proglasio nekompetentnim i bez integriteta.

Cummings, arhitekt kampanje za izlazak Velike Britanije iz Evropske unije, naglo je napustio Johnsona krajem prošle godine, u trenutku dok je proglašavan najutjecajnijim savjetnikom po pitanju brexita i kampanje za izbore 2019. godine.

Cummings je rekao da su Johnsonovi planovi da donatori potajno plate renovaciju njegove rezidencije u Downing Streetu “neetični, glupavi, potencijalno ilegalni – a zasigurno protiv pravila o objavi političkih donacija”.Povezani postovi: