Vijesti

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine donijela novu naredbu

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine danas je na 67. sjednici donijela novu naredbu Glavnom centru za brojanje u Sarajevu.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine, u cilju pravilnog objedinjavanja i utvrđivanja rezultata izbora na biračkim mjestima gdje ima manje glasačkih listića u odnosu na broj potpisa, po službenoj dužnosti naređuje Glavnom centru za brojanje da izvrši uvid u vreće sa glasačkim listićima za druge nivoe datog biračkog mjest.

Time bi se utvrdilo da li je birački odbor nedostajuće glasačke listiće upakovao u neku drugu vreću.

Uvid u sadržaj vreća sa glasačkim listićima

Ukoliko se u nekoj drugoj vreći pronađu nedostajući glasački listići Glavni centar za brojanje će utvrditi izborne rezultate za taj nivo sa tim glasačkim listićima.

Uvid u sadržaj vreća sa glasačkim listićima potrebno je izvršiti za osam biračkih mjesta i uvid je potrebno izvršiti odmah.

”Danas ćemo u poslijepodnevnim satima, da li u ranim poslijepodnevnim satima ili kasnim poslijepodnevnim satima održati još jednu sjednicu. Na njoj ćemo raspraviti prijedlog odluke o utvrđivanju rezultata općih izbora 2022. godine”, kazao je Suad Arnautović, predsjednik CIK BiH.

Danas u ponoć istječe rok

Podsjećamo, danas u ponoć istječe rok za utvrđivanje preliminarnih rezultata općih izbora održanih 2. oktobra.

Nakon što budu objavljeni preliminarni rezultati, počinje teći rok za žalbe i prigovore.

Poslije toga bi CIK početkom novembra trebalo da objavi i konačne izborne rezultate.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare