Zdravlje

Četiri vrste namirnica koje čuvaju zdravlje mozga i poboljšavaju koncentraciju

Hrana ima veliki uticaj na strukturu i zdravlje mozga. Mozak troši oko 20 odsto dnevnog kalorijskog unosa, a kalorije treba da obezbijedi odgovarajuća hrana kao izvor kvalitetnog goriva koje održava i podržava dobru koncentraciju i mentalnu bistrinu.

Mozgu prije svega trebaju zdrave masti, i to baš one koje se nalaze u maslinovom ulju, orašastim plodovima i sjemenkama, avokadu, masnoj ribi… Pored masti, mozgu su potrebni i flavonoidi kojima je bogato bobičasto voće.

Kako prenosi Telegraf.rs, ove četiri vrste namirnica su najkorisnije za zdravlje mozga:

1. Bobičasto voće

Bobičasto voće je prepuno flavonoida, koji su ključni za zdravlje mozga. Tokom jedne dvadesetogodišnje studije sprovedene na hiljadama ljudi koji jedu voće, stručnjaci su zapazili da najniži nivo slabljenja kognitivnih funkcija imaju oni koji konzumiraju bobičasto voće.

2. Zeleniš

Povrće, a naročito zeleno, odlično je za zdravlje mozga, jer sadrži folate, flavonoide, vitamin E i karotenoide.

Zeleniš poput špinata, raštana, zelene salate i kelja najbolje su opcije; čak je i naučno dokazano da ovo povrće usporava starenje mozga.

3. Orašasti plodovi

Orašasti plodovi prepuni su vitamina E, koji čuva moždane funkcije. Zbog jedinjenja koja sadrži, kao i zdravih masti, vlakana i antioksidanasa, orašasti plodovi pomažu cjelokupnom zdravlju. Da biste napravili pravu "čarobnu" kombinaciju za mozak, pomiješajte orašaste plodove i bobičasto voće.

4. Maslinovo ulje

Maslinovo ulje je odlična osnova zdravog obroka. Doktori savjetuju da upotrebu ostalih ulja i putera smanjite, a da uključite maslinovo, naročito hladno cijeđeno.