"Mirne demonstracije su temeljno pravo u demokratiji. Ja to poštujem", poručio je danas visoki predstavnik Christian Schmidt
Vijesti

Christian Schmidt najavio sankcije za RS: Proslava 9. januara je povezana sa zločincem Karadžićem

Način na koji je održana proslava 9. januara ove godine, koja se fokusirala na demonstraciju srpskog identiteta, neće se moći održati naredne godine, rekao je Christian Schmidt.

Republika Srpska je multietnički entitet, a proslava 9. januara se odnosi na datum povezan s osuđenim ratnim zločincem Radovanom Karadžićem, dodao je visoki predstavnik na ispitivanju pred Odborom za vanjske poslove pri britanskom parlamentu.

Christian Schmidt: Volio bi biti kao Paddy Ashdown

Predsjednice Odbora Alicia Kearns pitala je da li će pojedinci koji su organizovali proslavu odgovarati i da li će visoki predstavnik upotrijebiti Bonske ovlasti da to spriječi.

Schmidt je rekao da ta opcija nije isključena:

“Nekada bih volio da budem kao Paddy Ashdown. On je imao drugačije okruženje. Takvo okruženje je imalo veće prisustvo SFOR-a i međunarodnih policijskih snaga. Nije isključena opcija upotrebe Bonskih ovlasti za sankcionisanje pojedinaca.

Želio bih se zahvaliti vladi Velike Britanije na sankcijama. Republika Srpska je finansijski uslovljena i potrebna joj je novčana pomoć”.

Kearns je u ime Odbora iskazala potrebu da se uklone zvaničnici koji organizuju proslave takve vrste “tako blizu Sarajeva”. Upitala je Schmidta o intenzitetu ruskog uticaja na zemlju.

“Prema informacijama koje ja imam, utjecaj Rusije nije toliko prisutan. Vidjeli smo da je taj utjecaj u Srbiji puno veći, s obzirom da je dokazano da grupa Vagner pokušava regrutirati borce za rat u Ukrajini. Nismo vidjeli nikakav utjecaj ove grupe u BiH. Ali, postoji mogućnost da Rusija priprema teren za povećanje svog uticaja u ovoj državi”, kazao je on.

Kearns je izrazila zabrinutost zbog pojave pripadnika Moto kluba Noćni vukovi na ulicama Republike Srpske, kao i nedavne dodjele ordena ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu. Istaknula je da nema sumnje da je Milorad Dodik “Putinov igrač”.

Borba protiv ruskog utjecaja

Schmidt je kazao da je za borbu protiv ruskog utjecaja potrebna saradnja lokalnih političara, ali i podrška Velike Britanije, Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država. 

“Dijelim vašu zabrinutost i radimo na tome”, kazao je on.

Upitan je i tome koliko utjecaja imaju susjedne zemlje Srbija i Hrvatska na unutrašnja pitanja BiH.

Schmidt je kazao da postoji prevelik utjecaj.

“To je posebno evidentno s nedavnim komentarima hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića o uslovljavanju ulaska Švedske i Finske u NATO ako se donese izborni zakon u BiH”, napomenuo je Schmidt. 

Pitali su ga i da li će vratiti orden Reda Ante Starčevića, koji je Hrvatska ranije dodijelila dvojici presuđenih ratnih zločinaca Dariu Kordiću i Jadranku Prliću.

Schmidt je kazao da se to desilo davno i da ga nije prihvatio dok je bio član njemačkog parlamenta. Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare