Privukao pažnju

Crnadak na udaru kritika vlasti iz RS nakon izjave o Dodikovoj optužnici. Neki ga podsjećaju na slučaj Ivanić

Nakon izjave šefa Kluba poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini RS Igora Crnatka da bi predsjednik RS Milorad Dodik trebalo da podnese ostavku ako Sud BiH potvrdi optužnicu protiv njega reagovali su oni koji su na vlasti.

Ovim je, kažu, Crnadak odabrao stranu, suprotnu institucijama RS, "svrstavajući se uz neustavni Sud i Tužilaštvo, Christiana Schmidta i zapadne ambasade koje su kreirale optužnicu protiv Dodika." Pitaju Crnatka zašto nije tražio ostavku kada je njegov stranački šef Mladen Ivanić bio suočen s optužnicom pred Sudom BiH.

"Ako se potvrdi optužnica, najbolje za RS jeste sigurno da gospodin Dodik organizuje svoju odbranu i posveti se tome a da se izabere novi predsjednik koji bi mogao da obavlja tu funkciju bez takvog opterećenja", rekao je Igor Crnadak, šef Kluba poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Opozicija je izabrala stranu, pogrešnu. Opredijelila se za nepozvanog i nepriznatog stranca i neustavni Sud i Tužilaštvo BiH, ne kazavši nijednu riječ o montiranoj optužnici protiv predsjednika Republike Srpske i v.d. direktora Službenog glasnika - odgovaraju iz vlasti. I poručuju, predsjednika RS biraće i smjenjivati isključivo građani RS.

"Na ovakav način vrše verifikaciju Schmidta i političkih procesa na štetu Republike Srpske. I daju podršku političkim neprijateljima Republike Srpske, referirajući se prije svega na nekoliko ambasadora zapadnih zemalja, nelegalnog Kristijana Šmitu i Sudu i Tužilaštvu", poručio je Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara.

Opozicija je dio koalicije čiji je cilj rušenje RS, istakao je portparol SNSD-a Radovan Kovačević. On je istakao da je Dodik poštovao Ustav i zakone.

"Posao predsjednika RS je da potpisuje ukaze i Milorad Dodik je to radio. Ispunjavao je ustavne obaveze. Dodiku je bitnija svaka institucija RS od bilo kakvog stranca i prijetnji", naveo je Kovačević.

Poziv Igora Crnatka Miloradu Dodiku da zbog Republike Srpske podnese ostavku, podsjetilo je neke na period kada je njegov stranački šef Mladen Ivanić takođe bio na udaru Suda i Tužilaštva BiH. Ivanić je bio optužen za zloputrebe u "Šumama Republike Srpske", a Milorad Dodik zato što je svoj posao radio po Ustavu i potpisao zakone.

"I da Ti kažeš da zato što je uradio svoju zakonsku obavezu da ga poziovaš na ostavku mogu samo izdajnici popu Crnatka. Vi znate da je njegov predsjednik gosp. Ivanić imao potvrđenu optužnicu ali se ne sjećam da ga je zahtijevao od njega da podnes ostavku, ovdje se radi o slijepoj poslušnosti Crnatka prema strancima prije svega prema Šmitu", rekao je ministar sigurnosti u Vijeću ministara Nenad Nešić.

Potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak ne treba da se raduje montiranoj optužnici protiv predsjednika Srpske Milorada Dodika, jer sutra i on može biti optužen, rekao je bivši član PDP-a i advokat Siniša Đorđević.

"Mislim da je ovo autogol Igora Crnatka, nakon ove priče Milorad Dodik može pod navodniocima do vladati do kraja života. I oni koji su njegovi politički protivnici reći će pa kakva je to opozicija koja se raduje da nekog našeg legitimnog predstavnika da ga smjenjuje ili da pod njegovim uticajem podnese ostavke", poručio je Đorđević.

Potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak ponovo je optužio vladajuće stranke iz Republike Srpske da su odustali od usvajanja zakona o Ustavnom sudu. Iz vlasti odgovaraju da je neprimjereno da PDP govori o poštovanju zaključaka Narodne skupštine, kada nisu ni učestvovali u njihovom usvajanju.

"Pa kako onda oni mogu da pričaju o dignitetu Narodne skupštine, kada se raspravljalo o važnim pitanjima za Republiku Srpsku na poziv predsjednika Srpske nisu dolazili onda kada Republika Srpska zove nisu dolazili ali je indikativno da im je neko dao zadatak šta da rade", poručuje Staša Košarac.

"Mi uopšte nismo glasali jer smo znali da će se ovo desiti i da SNSD nema namjeru da provodi te zakone i zaključke a druga stvar kada se već nešto izglasa, onda je nevažno ko je glasao ,to je obavezujuće i za vlast i opoziciju", dodao je Crnadak.

Osim stranaka iz Republike Srpske kako piše RTRS, prijedloge zakona o prestanku mandata stranih sudija u Ustavnom sudu BiH pripremili su bošnjačka i hrtvatska strana. Od Radne grupe za pravosuđe očekuje se da usaglasi jedan zakonski prijedlog. Zbog potpuno suprotstavljenih stavova o statusu stranih sudija, teško je prognozirati kada će Zakon o Ustavnom sudu biti na Savjetu ministara odnosno na sjednici oba doma PS BiH.