Životni stil

Drugačija, a jednako fina verzija pizze: Recept za omiljeni fast food u zdravijoj verziji

Pizza je uvijek jedan od prvih izbora za večere kojima se volimo počastiti za vikend. Jednostavna priprema, milion verzija. Danas smo recept za drugačiju pizzu, koja će lakše sjesti na želudac. U nastavku donosimo jednu finu verziju pizze.

Postoje brojne kombinacije i zdrave varijante pizze s pirovim brašnom. Predlažemo da nakon što napravite tijesto od pirova brašna, na pizzu poslažete svoje omiljene kombinacije.

Uživajte u novim okusima i javite nam kakva vam je bila pizza od pirova brašna.

Za tijesto za pizzu od pirova brašna potrebno vam je svega nekoliko sastojka. U ovom receptu donosimo verziju s kvascem.

Sastojci za tijesto za pizzu od pirova brašna:

1 šoljica tople vode

2 čajne kašikice šećera kokosova cvijeta

1 paketić aktivnog suhog kvasca

2 i po šoljice pirova brašna

1 čajna kašikica maslinova ulja

2 čajne kašikice kukuruznog brašna

so

Priprema tijesta za pizzu od pirova brašna:

U zdjelu dodajte toplu vodu, potom kvasac i šećer kokosova cvijeta. Ostavite da odstoji oko 5 do 10 minuta dok se kvasac ne počne pjeniti.

Potom polagano dodajte pirovo brašno dok lagano miksate, dodajte i maslinovo ulje te so. Kad se tijesto počne formirati, povećajte brzinu i miksajte od 3 do 5 minuta. Tijesto treba biti dovoljno glatko, ali ne i ljepljivo.

Pobrašnite površinu, dodajte tijesto i oblikujte loptu. Namastite zdjelu maslinovim uljem i u nju stavite tijesto. Ostavite da se diže oko 30 minuta.

Zagrijte rernu na 230 °C. Papir za pečenje pospite kukuruznim brašnom.

Razvaljajte tijesto promjera oko 30 cm.

Dodajte nadjeve po želji i pecite oko 15 do 20 minuta.