Gates otvorio dušu: Bio sam ljubomoran na Stevea Jobsa. Ne znam kuhati i loš sam sa stranim jezicima

26

Bill Gates je tokom nedavnog intervjua otvoreno izjavio da odnos javnosti prema velikim tehno kompanijama mora biti puno oštriji te da smatra da one ‘zaslužuju’ razinu komunikacije sličnu onoj tokom preslušavanja pred Kongresom. Također je rekao da je Steve Jobs bio ‘genijalac’

„Ako ste uspješni kao ja ili bilo ko od tih ljudi, zaslužujete ‘teška, nepristojna i nepoštena pitanja’“, rekao je osnivač Microsofta u razgovoru s domaćinom Armchair Experta Daxom Shepardom.

„Vlada ti zaslužujuje postavljati teška pitanja“, rekao je Gates i dodao da ‘takva vrsta roštiljanja dolazi s velikim uspjehom.’

Gates je tokom razgovora također pričao o vakcinama i počecima Microsofta, kao i životu svojevrsne ‘zvijezde’ te rekao da ideja tehno poduzetnika koji su poznati i popularni u modernoj kulturi nije nešto na što se naviknuo, prenosi The Verge.

„Biti geekast i nesklon socijaliziranju u jednom trenutku, samo da bi nakon toga bio zasipan pitanjima, prilično je iznenađujuća promjena“, kaže iskreno Gates.

Gates se dotakao i bivšeg rivala, Stevea Jobsa. Iako smatra da je Jobs bio puno ‘tvrđi’ od Gatesa, divio se njegovom pothvatu i reformi Applea nakon što se vratio u kompaniju.

„Jobs je bio genijalac, pogotovo uzmemo li u obzir sve što je napravio kad se vratio u Apple…niko nije mogao napraviti to što je napravio on. Ja sigurno nisam“, priznao je Gates.

„On je zbilja bio čarobnjak što se motiviranja ljudi tiče, dok sam ja bio manji čarobnjak kojeg nije mogao začarati, ali koji je razumio način na koji je to radio. Iskreno, bio sam nevjerovatno ljubomoran“, priznao je bivši Microsoftov šef.

Gates je čak spomenuo svoje nedostatke, poput manjka društvenih vještina i manjak kuharskog znanja te nedovoljnog poznavanja stranih jezika.