novo istraživanje

Gates: Zabrinut sam zbog sve slabijeg finansiranja zdravstva

Ne ubrajajte Zakladu Gates u skupinu onih koji smanjuju potrošnju u zdravstvu
sljedeću pandemiju bill gates sjedi

Suosnivač Microsofta i supredsjedatelj Zaklade Bill & Melinda Gates, Bill Gates zabrinut je zbog pada potrošnje na zdravstvenu skrb od strane vlada i kompanija diljem svijeta.

"Malo sam zabrinut", rekao je Gates u ponedjeljak u ekskluzivnom intervjuu za Yahoo Finance Live na Svjetskom privrednom forumu u Davosu u Švicarskoj.

"Svijet se trenutno nosi s mnogo izazova, a činjenica da još uvijek imamo 5 miliona djece koja umiru prije pete godine života — nije tako vizualno, nije poput pada aviona ili bombe koja udara u zgradu — i ipak, ove smrti jedna po jedna čine tih 5 miliona."

Ne ubrajajte Zakladu Gates u skupinu onih koji smanjuju potrošnju u zdravstvu.

Upravo suprotno.

Zaklada Gates otkrila je danas svoj najveći godišnji budžet do sada, u iznosu od 8,6 milijardi dolara za 2024. Budžet bilježi povećanje od 4% u odnosu na prošlu godinu i poboljšanje je od 2 milijarde dolara u odnosu na potrošnju 2021. godine.

Zaklada je dodala da ostaje predana povećanju svoje godišnje potrošnje na 9 milijardi dolara do 2026.

Glavni fokus zaklade, kaže se, bio je "smanjenje nejednakosti u zdravlju finansiranjem razvoja novih alata i strategija za smanjenje tereta zaraznih bolesti i vodećih uzroka smrtnosti djece u zemljama s niskim dohotkom".

Na temelju svog istraživanja, Zaklada Gates kaže da je svijet smanjio smrtnost djece s više od 9,3 miliona godišnje u 2000. na 4,6 miliona godišnje u 2022.

U međuvremenu, smrtnost od malarije i HIV-a prepolovljena je tpkom posljednja dva desetljeća. Divlji polio, koji je paralizirao 350.000 djece godišnje, smanjen je na samo 12 slučajeva u dvije zemlje, kaže Zaklada Gates.

Međutim, Gates je dodao: "Posljednjih nekoliko godina s pandemijom, naš napredak (u zdravstvu) je stao."