Magazin

Gitara slavnog muzičara na aukciji u New Yorku prodana za 625.000 dolara

Gitara koju je Eric Clapton svirao 1970. na prvome koncertu uživo njegove tadašnje grupe Derek and The Dominos prodana je na aukciji održanoj u petak i subotu u New Yorku za 625.000 dolara, objavila je aukcijska kuća Julien's.

Vrijednost Claptonove akustične gitare Martin D-45, čija je prodaja najavljena kao vrhunac dražbe održane u njujorškome Hard Rock Caféu, ali i na internetu, prvobitno je procijenjena na 300.000 do 500.000 dolara.

Njezina je cijena i dalje je puno niža od rekordne cijene postignute za gitaru prodanu na dražbi, a riječ je o poluakustičnoj gitari Kurta Cobaina koju je frontman Nirvane svirao na koncertu “MTV Unplugged” 1993. Na aukciji Julien's Auctiona održanoj 2020. postigla je cijenu od 6 miliona dolara. 

PROČITAJTE  Manekenka: 'Sa 13 godina su mi govorili da sam seksi, a roditelji su me voljeli samo zbog ljepote

Na stvarima slavnih muzičara zarađeno pet miliona dolara

Među ostalim gitarama prodanima na izložbi u New Yorku su Gibson Explorer, koja je pripadala Edgeu iz grupe U2, a prodana je za 437.500 dolara, i Fender Stratocaster, na kojoj je svirao gitarist i pjevač Pink Floyda David Gilmour, koja je prodana za 200.000 dolara.

Od prodaje ukupno 1000 predmeta koji su nekoć pripadali Beatlesima, članovima grupe Guns N'Roses i Nirvane, Michaelu Jacksonu, Amy Winehouse, Whitney Houston, Lady Gagi, Madonni, Elvisu Presleyju i Rolling Stonesima zarađeno je ukupno pet miliona dolara. Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare