kinesko zdravlje

Goji bobice su supervoće: Znate li koliko ih dnevno smijete pojesti?

Kate Middleton goji bobice

Goji bobice su drvenasta biljka koja daje plod bobičasto čokoladnog okusa, a zbog velikog broja blagotvornih utjecaja na ljudsko zdravlje smatraju se supervoćem. U ovu porodicu pripadaju krompir, paradajz i patlidžan, a glavno im je obilježje sadržaj otrovnog alkaloida solanina koji se uklanja guljenjem ili termičkom obradom.

Tradicionalno potječu iz Kine, ali u liječenju su se tradicionalno koristile u tibetanskoj, indijskoj i kineskoj medicini, a savremena istraživanja potvrdila su njihovu ljekovitost. Smatra se da su goji bobice voće s najviše antioksidativnih svojstava te su izvor željeza i karotenoida. U Engleskoj su poznate od 18. stoljeća, a početkom 21. stoljeća njihova popularnost raste čak i kod nas.

Goji bobice sadrže:

19 aminokiselina (od kojih je 8 esencijalnih)

21 mineral u tragovima, uključujući i antikancerogeni germanij

više proteina nego cjelovito zrno pšenice (13 posto)

više vitamina C od narandže

kompleks vitamina B neophodan za pretvaranje hrane u energiju

vitamin E (rijetko se nalazi u voću, uglavnom u sjemenkama i žitaricama)

ciperon, koji koristi srcu i krvnom pritisku, a ublažava i ženske tegobe

Goji bobice - koliko dnevno ih se smije pojesti?

Goji bobice imaju plod crvenkaste jajaste bobice koja je duga oko dva centimetra i sadrži 20-40 sitnih sjemenki. Mogu se konzumirati sirove ili sušene i tada okusom podsjećaju na grožđice.

Da biste uživali u njihovim zdravstvenim dobrobitima, potrebna je sasvim mala količina. Preporučena dnevna doza bobica je od 10 do 30 g. Međutim, ne postoji gornja granica u konzumiranju goji bobica. U kineskoj medicini uobičajeno se primjenjuje doza od 150 g svježih bobica dnevno.