Politika

Hoće li BiH uvesti obavezan PCR za građane iz regije

Federalno Ministarstvo zdravstva zatražilo je od Vijeća ministara da pred predstojeće novogodišnje i božićne praznike izda naredbu da sva lica pri ulasku u BiH moraju imati negativan PCR test ne stariji od 48 sati, uključujući i ona iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

Ovaj zahtjev sada bi važio za sve, odnosno i na zemlje regiona, jer su lica koja dolaze iz inostranstva i prije prelazila granicu samo uz negativan PCR test.

Iz Federalnog ministarstva su predložili Ministarstvu sigurnosti i Ministarstvu civilnih poslova u Vijeću ministara da upute zajednički prijedlog odluke prema kojoj bi sada svi strani državljani morali imati negativan PCR test, ne stariji od 48 sati, računajući od dana ulaska u zemlju.

U saopćenju Ministarstva zdravstva je navedeno da je na području FBiH ozbiljna epidemiološka situacija i da je zaključno sa 7. decembrom u tom entitetu registrovan 61.031 slučaj zaraze virusom korona, dok ih je 18.059 aktivno.

“Pred nama su božićni praznici koje obilježavaju pripadnici katoličke i pravoslavne vjeroispovijesti, kao i Nova godina, pa je potrebno pravovremeno poduzeti protivepidemiološke mjere da bi se spriječilo dalje širenje virusa”, naveli su iz Federalnog ministarstva zdravstva.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare